Od EU dodatnih 3,6 miliona eura za investicije u digitalnu infrastrukturu i željeznicu

"Projektom u iznosu od tri miliona eura biće finansirana priprema glavnih projekata za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Golubovci-Bar, kao dijela željezničke linije Bar-Vrbnica koja je dio Glavne saobraćajne mreže EU", navodi se u saopštenju
279 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorska delegacija na sastanku u Berlinu, Foto: Kancelarija za evropske integracije
Crnogorska delegacija na sastanku u Berlinu, Foto: Kancelarija za evropske integracije

Evropska unija je Crnoj Gori dodijelila dodatnih 3,6 miliona eura za pripremu projektne dokumentacije za projekte kojima će biti ojačana infrastruktura u oblasti željezničkog saobraćaja i digitalnog sektora, saopšteno je iz Kancelarije za evropske integracije.

Dodatna sredstva odobrena su na dvadesetom sastanku Upravnog odobra Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je održan u Berlinu, u organizaciji Evropske komisije i Federalnog ministarstva finansija Njemačke.

Delegaciju Crne Gore na sastanku predvodila je zamjenica glavnog pregovarača - nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović.

"Projektom u iznosu od tri miliona eura biće finansirana priprema glavnih projekata za rekonstrukciju dionice željezničke pruge Golubovci-Bar, kao dijela željezničke linije Bar-Vrbnica koja je dio Glavne saobraćajne mreže EU. Projektovanje će obuhvatiti sve elemente infrastrukture neophodne za efikasnije odvijanje saobraćaja i ispunjavanje standarda sigurnosti u skladu s pravilima utvrđenim na nivou EU", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je EU prvi put podržala Crnu Goru u pripremi projektne dokumentacije za unaprjeđenje infrastruktrure u digitalnom sektoru iznosom od 600.000 eura.

"Ova sredstva će biti utrošena na pripremu studije izvodljivosti, analize troškova i koristi, idejnog rješenja i tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture neophodne za bolju pokrivenost internetom ruralnih i djelova Crne Gore koji trenutno nijesu u potpunosti pokriveni internetom", piše u saopštenju Kancelarije za evropske integracije.

Dodaje se da su na sastanku razmotrena i pitanja vezana za finansiranje infrastrukturnih projekata u regionu Zapadnog Balkana tokom naredne finansijske perspektive EU 2021-2027, uz "potvrdu spremnosti EU da finansijski podrži države regiona u sprovođenju najvažnijih projekata i tokom ovog perioda".

"Kroz nastavak finansijske podrške za pripremu projekata kojima gradimo novu infrastrukturu, Evropska unija na najbolji način potvrđuje evropsku perspektivu Crne Gore i regiona. Ulaganjem u oblasti saobraćajne, a posebno digitalne infrastrukture, Crna Gora dokazuje da prati i ulaže u nove tehnologije, sve u cilju intenziviranja ekonomskog rasta i razvoja društva u cjelini”, naglasila je Ivana Glišević Đurović u svom obraćanju.

Bonus video: