Peković prijavio minus od četvrt miliona

Nikoli Pekoviću lani nije išlo dobro u poslu sa hotelskim kompleksom “Mediteran” u Bečićima
18862 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević
Nikola Peković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.06.2019. 15:34h

Bivši košarkaš Nikola Peković ne može se pohvaliti poslovanjem svoje firme “Spencer & Hill“, na koju je uknjižen hotelski kompleks “Mediteran“ u Bečićima, jer je prošlu godinu završila u minusu od 1,2 miliona eura.

Druga firma nekadašnjeg NBA asa “Spencer & Hill Team“, kojoj je povjerio menadžment nad hotelom 2018. godine, zavšila je u plusu od 820.000 eura.

To stoji u finansijskim izvještajima koje su firme, čiji je osnivač Peković, a u kojima je Ivica Šarić ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor, predale Poreskoj upravi. Peković je prije dvije godine trgovao bečićki hotel za 8,5 miliona eura, a “Spencer & Hill“ se krajem 2017. uknjižio kao vlasnik hotela. Firma je prethodno uzela šest miliona eura kredita, a banka i dalje ima hipoteku upisanu u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

“Vijesti” su ranije objavile da je Peković krajem jula 2017. potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours“ biznismena Blaža Dedića, koja je bankrotirala.

“Mediteran“ je prvi put na licitaciji bio ponuđen po cijeni od 68 miliona eura i tokom četiri godine stečajna uprava je čak 16 puta raspisivala oglase za prodaju, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Na kraju su prihvatili ponudu Pekovića od 8,5 miliona eura...

Dvije godine od kada je postala vlasnik hotela, firma “Spencer & Hill“ ostvaruje gubitke - 2017. je završila u gubitku od 3.012, a prošlu godinu 1.204.395 eura. Imovina firme, kako stoji u iskazu, procijenjena je na 23,5 miliona eura, što je za milion i po eura manje nego u izvještaju iz 2017. Poslovni prihodi firme prošle godine iznosili su 353.098 eura, a rashodi.908.597 eura.

Firma nema kreditnih obaveza. Imovina firme “Spencer& Hill Team“ procijenjena je na 3,6 miliona eura, oko 700.000 više nego godinu ranije.

Dugoročne kreditne obaveze su joj 3,1 milion eura.

Poslovni prihodi prošle godine iznosili su 4,2, a rashodi milion manje.

Peković ima velike graditeljske ambicije - od budvanske gradske arhitektice dobio je zeleno svjetlo da rekonstruiše hotel “Mediteran”, što predviđe dogradnju jednog sprata, ali i podizanje nivoa na pet zvjezdica.

On planira da gradi tri kule od po 11 do 15 spratova – hotel i depadanse sa apartmanima, na prostoru hotelskog parkinga i velikog akva-parka uz samu Jadransku magistralu.

Na to idejno rješenje nije dobio saglasnost budvanske arhitektice, ali je u toku izmjena kako bi se prilagodilo okolnom prostoru. Planski dokument mu dozvoljava izgradnu solitera.

Peković je povezan sa braćom Duškom i Darkom Šarićem. On se prije tri godine vjenčao u hotelu “Mediteran“, a kum mu je bio dugogodišnji prijatelj Duško Šarić.

Osim hotela, Peković je i vlasnik dvije najpopularnije diskoteke na obali - budvanskog “Top Hilla“ i kotorskog “Maximus, koje je, kako je ranije kazao, kupio nakon uvođenja stečaja u firmama koje su njima upravljale.

Bonus video: