Ministarstvo finansija: Ne gube se prihodi zbog olakšica za gradnju autoputa

Ministarstvo finansija tvrdi da su zbog poreskih povlastica imali povoljniju poziciju za zaduženje
87 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.03.2018. 19:14h

Ministarstvo finansija tvrdi da država kao investitor projekta autoputa nije uvođenjem poreskih oslobođenja izgubila prihode i imala je povoljniju poziciju u pogledu iznosa zaduživanja i tekuće likvidnosti budžeta.

Taj Vladin resor je reagovao na tekst koji su “Vijesiti objavile na osnovu podataka koje je ministar Darko Radunović dostavio Aleksandru Damjanoviću u kojima je navedeno da je od početka gradnje kapitalnog projekta, zaključno sa prošlom godinom, državna kasa ostala uskraćena za 29 miliona eura.

To zbog poreskih povlastica koje se odnose na oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa na plate, carine na uvoz robe i povraćaj dijela akcije. Povlastice su date izvođaču radova kineskoj kompaniji CRBC i domaćim podizvođačima. EK i MMF su preporučili državi da ukine sve poreske povlastice, što Vlada odbija da uradi.

Ministarstvo je podsjetilo da je zakonom o autoputu projekat oslobođen PDV-a, a ne izvođač radova i da to ima neutralan uticaj na prihode budžeta. Tvrde da bi bez toga projekat bio skuplji za iznos PDV-a koji bi se obračunao na vrijednost izvedenih radova koji su ugovoreni na iznos od 809 miliona eura.

“Ako bi se plaćao PDV po postojećoj stopi od 21 odsto, onda bi vrijednost radova bila veća za oko 170 miliona.S obzirom da se finansiranje projekta vrši iz kredita, postojala bi potreba i za većim zaduživanjem za iznos PDV-a ”, kazali su u ministarstvu.

Dodaju da su poreska oslobođenja uvodena na doprinose na plate za zaposlene kod CRBC-a i plaćanje dobiti.

Tvrde i da je povraćaj dijela akcize iznad 169 eura po toni opravdan, jer bi izvođač radova kalkulisao veće troškove kod izvođenja radova što bi povećalo ukupnu vrijednost autoputa.

“Na ovaj način bi i ovdje poreska obaveza faktički pala na krajnjeg korisnika, odnosno državu. Činjenica je da bi država imala i prihod u istom iznosu, ali to govori da je efekat na prihode neutralan”, kazali su u ministarstvu.

Bonus video: