SVJETSKI DAN PRAVA POTROŠAČA

Ministarstvo poručilo građanima: Koristite svoja potrošačka prava

Ministarstvu ekonomije se, ističu, tokom prošle godine obratilo više od stotinu građana koji su tražili pomoć i savjete pri rješavanju sporova
0 komentar(a)
potrošačka korpa, supermarket, kupovina, Foto: Shutterstock.com
potrošačka korpa, supermarket, kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 15.03.2018. 09:16h

Ministarstvo ekonomije svim potrošačima u Crnoj Gori čestitalo je 15. mart – Svjetski dan prava potrošača, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Učinimo digitalna tržišta pravednijim“.

Kako su kazali, iz tog Vladinog resora iz godine u godinu apeluju na sve potrošače da koriste svoja zakonom omogućena potrošačka prava.

"Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, u prošloj godini primljeno je 716 žalbi potrošača, kojima su prijavljene 723 nepravilnosti, a koje su se, između ostalog, odnosile na: nedostatak kod cijene, nedostatak kod usluge, nedostatak na robi, prigovor za ostvarivanje prava iz garancije i slično. Za prva dva mjeseca ove godine primljeno je 98 žalbi potrošača u okviru kojih je prijavljeno 105 nepravilnosti", navode iz ministarstva.

Ministarstvu ekonomije se, dodaju, tokom prošle godine obratilo više od stotinu građana koji su tražili pomoć i savjete pri rješavanju sporova, dok je Savjetovalište za zaštitu potrošača od svog osnivanja u novembru asistiralo u oko četrdeset predmeta u kojima su građani tražili zaštitu potrošačkih prava, ali i svakodnevno pružalo informacije o načinu zaštite potrošačkih prava na zahtjev građana.

U prethodnom periodu usvojena su, kako ističu, dva važna zakona koja uređuju ovu oblast, i to Zakon o zabrani nedozvoljenog oglašavanja i Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda, kojima se, zajedno sa Zakonom o zaštiti potrošača na sveobuhvatan način uređuje ova oblast.

"Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Prvi puta je Svjetski dan prava potrošača obilježen 15. marta 1983. Stoga se svake godine širom svijeta sprovode razne kampanje kako bi se obilježio ovaj dan, a ujedno omogućila i promocija sveobuhvatnih temeljnih prava svih potrošača", zaključili su iz ministarstva.