OBEĆANJE NOVOIZABRANOG PREDSJEDNIKA OPŠTINE

Golubović obećao toplifikaciju Pljevalja za tri godine

Novoizabrani gradonačelnik Pljevalja Igor Golubović ističe da će učiniti sve da se taj projekat završi
1325 pregleda 2 komentar(a)
Golubović, Foto: Goran Malidžan
Golubović, Foto: Goran Malidžan

Novoizabrani predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović obećao je realizaciju projekta toplifikacije Pljevalja u naredne tri godine.

“To je jedino obećanje koje sam dao i daću sve od sebe da ga ispunim. Ako u naredne tri godine ne budemo imali daljinsko grijanje u Pljevljima, ja ću to smatrati ličnim i profesionalnim neuspjehom“.

Golubović je kazao da će Elektroprivreda obezbijediti toplotni izvor za toplifikaciju grada, nakon završene ekološke rekonstrukcije prvog bloka termoelektrane koji je vrijedan 45 miliona eura.

“Činjenica je da će EPCG obezbijediti rezervni toplotni izvor za toplifikaciju grada i da će EPCG dati novac za izgradnju toplovoda od termoelektrane do centra grada u skladu sa projektom, koji je uradila firma “Kosovoprojekt” 1997. godine. To su činjenice i to će se desiti“, rekao je Golubović, ne navodeći detalje.

U Elaboratu o uticaju na životnu sredinu projekta rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane Pljevlja, koji je EPCG dostavio Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine, piše da će u “ovoj fazi rekonstrukcije objekta projektom biti predviđena samo izgradnja priključka za grijanje grada Pljevlja, dok izgradnja samog sistema daljinskog grijanja nije predmet ovog projekta”.

“Projekat obuhvata samo ugradnju dva ventila za zatvaranje (zaporna ventila) na prelivnim cijevima između turbine srednjeg i niskog pritiska”, navodi se u Elaboratu.

Golubović nije pominjao projekat izgradnje gradske toplane u naselju Radosavac, za koju je još 15. januara lokalna uprava, dok je na njenom čelu bio Mirko Đačić, podnijela zahtjev za dobijanje građevinske dozvole. Ministarstvo održivog razvoja i turizma o tom zahtjevu još nije odlučivalo, iako su prošli svi zakonski rokovi. Članom 181 Zakona o planiranju i izgradnji objekata propisano je da se “građevinska dozvola izdaje u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva”, odnosno u roku od 60 dana za složeni inženjerski objekat za koje je potrebna izrada elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su se tek prije mjesec, pet mjeseci nakon podnošenja zahtjeva, sjetili da Opština uz zahtjev nije dostavila Elaborat o procjeni uticaja izgradnje toplane na životnu sredinu.

Krajem prošle godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je iz formalnih razloga zahtjev Opštine Pljevlja za izdavanje građevinske dozvole za gradsku toplanu, jer nije dostavljena tražena dokumentacija.

Izgradnjom toplane, zatvorila bi se kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha u Pljevljima.

Direkcija javnih radova nedavno je sa pljevajskim preduzećem “Tim kompani” potpisala ugovor o izgradnji prve faze gradske toplane vrijedan 3,59 miliona eura. Rok završetka radova je sedam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Preporučujemo za Vas