Morsko dobro raskinulo ugovor sa kompanijom Vektra Boka u Herceg Novom

"Ugovor je raskinut nezakonito u formi izjave koju je Morsko dobro uputilo Vektra Boki, a raskid ugovora izjavom nije predviđen ugvorom o zakupu. Na ovaj način se državi može pričiniti ogromna materijalna šteta"
4078 pregleda 3 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović
Pavle Radulović, Foto: Filip Roganović

Javno preduzeće "Morsko dobro" raskinulo je ugovor sa kompanijom Vektra Boka o zakupu četiri plaže koje je ta firma dobila na koncesiju na 20 godina u Opštini Herceg Novi i to je urađeno suprotno ugovoru o zakupu koji je potpisan 2008. godine.

Te podatke iznio je danas nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović u Skupštini u okviru diskusije sa ministrom turizma Pavlom Radulovićem kome je poslatavio pitanje da li je zadovoljan radom tog državnog preduzeća.

"Ugovor je raskinut nezakonito u formi izjave koju je Morsko dobro uputilo Vektra Boki, a raskid ugovora izjavom nije predviđen ugvorom o zakupu. Na ovaj način se državi može pričiniti ogromna materijalna šteta. Sumanjam da je ovo namjerno urađeno i to u dogovru sa nekim iz Vektra Boke kako bi se četiri plaže dale nekom drugom. Preduzeće je u reorganizaciji i bez ovih plaža ne može raditi" poručio je Damjanović koji je pokazao dokumentaciju u vezi tog slučaja. On je objasnio da je ugovorom o zakupu predviđeno da je u slučaju spora koji se ne može riješiti sporazumom, ugovorene strane prihvataju nadležnosti Privrednog suda, a ostavlja se mogućnost za određene sporove da se riješe međunarodnom arbitražom. Damjanović je kazao da Morsko dobro posluje i dalje nezakonito, jer nije transformirano i ima monopol na plažama koji se koristi u političke svrhe. Ukazao je i na sporne kriterijume za zakup plaža. Radulović tvrdi da ugovor sa Vektra Bokom nije nezakonito raskinut i da vode računa o svemu, ali da uslovi ugovora nijesu poštovani. "Preduzeće je u reorganizaciji, a ja sam imao 13 sastanaka sa Vekra Bokom, zastitinikom imovinskih prava, Morskim dobrom, iinvestitorima i činimo sve što je u našoj moći da hotelski kapaciteti u Herceg Novom budu u funkciji u kojoj treba da budu" rekao je Radulović.

Ministar je kazao da se priprema novi zakon za transformaciju Morskog dobra i da su kriterijumi o zakupu kupališta transparentni, ali da ih mogu unaprijediti.

ODLAGANJE GRITA IDE POD KONTROLOM SVJETSKE BANKE

Na pitanje Damjanovića da li je zadovoljan kako teče projekat uklanja grita iz Jadranskog Brodogradilišta i da li kontrolišu taj posao Radulović je kazao da se cijeli postupak odvija pod kontrolom Svjetske banke. grit uklanja francuska firma Valgo koja je od vlade dobila 22,5 miliona za taj posao.

Damjanović je prethodno kazao da postoje problemi sa realizacijom ovog posla da će prema njegovim informacijama to pitanje biti otvreno u Evropskom parlamentu od strane Hrvatske kako bi se spriječila šteta i korupcija.On je dodao da se grit razvozi u rasutom stanju što je suprotno zakonu i da postoje problemi sa Španijom koja želi da blokra izvoz na njenu teritoriju.

"Posao se ne realizuje u skladu sa tenderom i ugovorom i neće biti završen u roku naredne godine" istakao je Damjanović.

Bonus video: