Konatar Vladi: Smanjite poreze i oslobodite privredi sredstva za investicije

"Crna Gora mora voditi aktivnu fiskalnu politiku i prije svega je neophodno postizanje društvenog konsenzusa da svi plaćaju porez, dakle URA se zalaže za nultu stopu tolerancije kada je u pitanju plaćanje poreza"
1246 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Miloš Konatar, Foto: Građanski pokret URA

Umjesto povećavanja poreza i parafiskalnih nameta koji guše i otežavaju privrednu aktivnost Građanski pokret URA se zalaže za smanjenje poreza čime bi se crnogorskoj privredi oslobodila dodatna sredstva za investicije, saopštio je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

"Crna Gora mora voditi aktivnu fiskalnu politiku i prije svega je neophodno postizanje društvenog konsenzusa da svi plaćaju porez, dakle URA se zalaže za nultu stopu tolerancije kada je u pitanju plaćanje poreza. Ako zakon važi jednako za sve, ako svi plaćamo porez, a tako mora biti, onda možemo da spustimo poreske stope. Crna Gora sa porezima mora biti atraktivna i konkurentna i omogućiti privredni zamah i inicijativu", naveo je Konatar.

On je podsjetio da je URA u svom ekonomskom programu "Posao za sve" kao podršku malom i srednjem biznisu u Crnoj Gori predložila postepeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa sadašnjih 67odsto na ispod 50 odsto do 2030. godine, uz beskompromisno rješavanje problema sive ekonomije.

"Na ovaj način bi se smanjilo poresko opterećenje privrede i omogućio novi investicioni ciklus domaćim preduzetniima. Vrlo je važno da omogućimo investicije u privatnom sektoru i ubijeđen sam da tu leži naša velika šansa. Neophodna je aktivnija uloga banaka u finasiranju privrede, ali imamo mogućnosti da i preko našeg državnog IRF-a dodatno pokrenemo privredu i zato IRF treba da ima godišnji budžet minimum 500 miliona eura u odnosu na sadašnjih 140 miliona".

Konatar ističe da su državi potrebne strane direktne investicije, ali da su joše više potrebne i domaće investicije privatnog sektora.

"Država mora stvoriti uslove za tako nešto i osloboditi potencijale naše privrede, ali to se sigurno neće desiti bez neophodnih reformi niti dosadašnjom politikom povećanja poreza. Praksa je pokazala da smanjenje poreskog opterećenja, uz efikasnu i neselektivnu naplatu poreza, dovodi do povećanja osnovice za oporezivanje i uvećanja prihoda državnom budžetu što je put ka stabilizaciji javnih finansija i smanjenju javnog duga", zaključio je Konatar.

Bonus video: