Zaduženjem do uštede od 125 miliona

1479 pregleda 1 komentar(a)
Rebalans i zbog povećanja minimalne zarade: Radunović sa pomoćnicima, Foto: Igor Šljivančanin
Rebalans i zbog povećanja minimalne zarade: Radunović sa pomoćnicima, Foto: Igor Šljivančanin

Odlukom da Vlada u ovoj godini pozajmi 500 miliona eura emisijom obveznica umjesto u narednoj godini uštedjeće se na godišnjem nivou po osnovu niže kamate oko 12,5 miliona eura, odnosno, oko 125 miliona za cijeli period u kojem će obveznice biti emitovane, kazao je juče ministar finansija Darko Radunović na sjednici Odbora za ekonomiju, finasije i budžet.

Odbor je usvojio predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta i predlog odluke o izmjenama odluke o zaduživanju u ovoj godini.

Rebalansom je definisano da se država može zadužiti do 500 miliona eura, a taj novac će se trošiti naredne godine za stara dugovanja koja stižu na naplatu.

Radunović kazao je da je rebalans urađen zbog povećanja minimalne zarade i smanjenja doprinosa na poreska opterećenja privrede, stvaranja preduslova za refinansiranje postojećeg duga, unapređenja zdravstvene zaštite i povećanja naknada po osnovu nezaposlenosti.

"Rebalansom želimo da stvorimo pravni osnov za moguću emisiju državnih obveznica i realizaciju kreditnog aranžmana u iznosu do 500 miliona eura na domaćem i međunarodnom tržištu. Ako bismo za 500 miliona dobili kamatu od tri odsto, umjesto 5,5 odsto, znači ušteda bi bilo oko 2,5 odsto.To je oko 12,5 miliona godišnjem nivou, odnosno, oko 125 miliona za periodi u kome bi emitovali obveznice”, kazao je Radunović.

Nezavisni poslanik Raško Konjević je kazao da rebalans ne prati plan optimizacije javnog sektora po kome je trebalo da bude smanjenje za oko 1800 radnika, te da su izdaci za bruto zarade za pet mjeseci ove godine veći za 6,7 miliona u odnosu na prošlu godinu. On je dodao ida ima prostora na prihodnoj strani da se obezbijedi dodatni novac kroz smanjenje sive ekonomije.

Poslanici DPS-a nisu imali komentar na predlog rebalansa, dok je Boris Mugoša (SD) kazao da je važno reći da su u prethodnom periodu izvorni prihodi budžeta povećani za 260 miliona eura.

Niže dažbine za doprinose

Skupština je usvojila juče izmjene i dopune Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju kojim se smanjuje doprinos za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena sa 4,3 odsto, na 2,3 odsto bruto zarade.

Odluku Vlade da poveća minimalnu zaradu na 222 eura i da smanji doprinose za zdravstveno osiguranja na teret poslodavaca poslanici su ocijenili dobrom mjerom, ali nedovoljnom za unapređenje životnog standarda stanovništva i suzbijanja sive ekonomije. Usvojena je i odluka o formiranju dva privremena odbora parlamenta koji će pratiti realizaciju projekata Mamule i Kraljičine plaže, sa dvije i po godine zakašnjenja.

Bonus video: