Vlada mimo zahtjeva EK kod koncesije za ACG

Vlada usvojila predlog za izdavanje Aerodroma, a nije poštovala upozorenje Evropske komisije da taj dokument uskladi sa novim zakonima o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, koji još nijesu usvojeni
3450 pregleda 3 komentar(a)
Aerodrom u Golubovcima, Foto: Boris Pejović
Aerodrom u Golubovcima, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2019. 10:21h

Vlada je juče usvojila, voljom DPS-a i BS-a, predlog koncesionog akta za davanje u zakup dva crnogorska aerodroma u Podgorici i Tivtu, ali nije ispoštovala zahtjev Evropske komisije da taj dokument uskladi sa novim zakonima o privatno-javnom partnerstvu i koncesijama, koji još nijesu usvojeni.

Na to je upozorila EK u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore, očekujući da taj posao bude zakonit i u skladu sa dva predloga zakona koja priprema Ministarstvo finansija. Da bi se usvojili predlozi zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama mora prethodno biti usvojen i novi zakon o javnim nabavkama. Ministar finansija Darko Radunović je prije nekoliko dana na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju kazao da se ta tri predloga zakona trenutno usaglašavaju sa EK i da se “nada da će biti usvojeni do kraja godine”.

Uz to, koalicioni partner DPS-a - SD je upozorio da Vlada krši Zakon o državnoj imovini, jer je dokumente usvojila bez procijenjene vrijednosti dvaju aerodroma, a predlogom koncesionog dokumenta je obuhvatila imovinu u Tivtu koja nije u njenom vlasništvu već će to pitanja rješavati “ fazno” što aktuelni Zakon o koncesijama ne poznaje.

Na stav EK upozorili su juče iz SD-a, čiji kadrovi godinama upravljaju ACG koji su i poslužili dominantno za zapošljavanje bliskih njima i nekad jedinstvenom SDP-u.

Socijaldemokrate su saopštile juče da su koncesiona dokumenta, iako bitno unaprijeđena u odnosu na prethodna koja su razmatrana i nekoliko puta na insistiranje SD vraćana na doradu, do kraja ne štite interes države i u nekim elementima su i dalje nezakonita.

Predsjednik SD-a Ivan Brajović u parlamentu je kazao da je Vlada usvojila dokumente uz protivljenje SD-a, te da će se vidjeti šta će biti dalje.

“Bolje je da država bude vlasnik”, rekao je Brajović.

Ministar prosvjete Damir Šehović (SD) je izuzeo mišljenje na sjednici Vlade, dok njegov stranački kolega, ministar zdravlja Kenan Hrapović nije bio na sjednici. Ostali ministri su podržali predlog koncesionog akta.

Ministar saobraćaja Osman Nurković (BS) je izjavio da postupak dodjele koncesije i potpisivanje ugovora sa koncesionarom treba da bude u martu iduće godine, a da će na narednoj sjednici Vlade formirati tendersku komisiju.

“Vijesti” nezvanično saznaju iz više izvora u Vladi da Nurković neće biti predsjednik Tenderske komisije već će to mjesto pokivati potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Milutin Simović.

Usvojena dokumentacija neće ići ka parlamentu, a većina u Vladi tumači da su ispoštovani svi zahtjevi Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, a s druge strane tvrde da nijesu u potpunosti.

Iz SD-a su kazali da su usvojeni dokumenti u potpunosti različiti od onih koji su prezentovani prije godinu, što potvrđuje njihovu prethodnu priču o nezakonitosti. Tvrde da je prekršen član 9 stav 4 Zakona o koncesijama i član 29 Zakona o državnoj imovini, jer nije urađena procjena vrijednosti nepokretnosti, što je zakonska obaveza.

“Procjena tržišne vrijednosti kapitala ACG koju je na naše insistiranje uradio Ekonomski fakultet koristi se isključivo za utvrđivanje minimalne koncesione naknade u skladu sa članom 61 Zakona o koncesijama.To je i u analizi na strani 3 konstatovano. Koncesionim aktom je obuhvaćeno i nekoliko stotina hiljada metara kvadratnih imovine u Tivtu, koja nije u vlasništvu države, što cijenimo da je nezakonito. Upitno je da li je prekršen Zakon o koncesijama koji predviđa da predmet koncesije može biti samo ono što je u vlasništvudržave, što u usvojenom koncesionom aktu nije slučaj. Koncesionim aktom se, predviđa faznost postupka davanja koncesija, iako zakon ne poznaje tu mogućnost”, objasnili su iz SD-a.

SD smatra da je nacrt ugovora o koncesiji, koji je napisan na svega 15 strana nedopustivo generalan, što čitav proces čini nedovoljno transparentnim, zbog čega interes države nije zaštićen.

“Umjesto ovog pristupa, uvjereni smo da bi nacrt ugovora već u ovoj fazi morao sadržati sve ključne odredbe, te da u daljem postupku radi zaštite državnog interesa ne bi smio biti predmet suštinskih, nego tehničkih manjih izmjena, što ovdje nije slučaj.

SD stoji čvrsto na stanovištu da zona ekskluziviteta od samo 150 kilometara, koja je kao takva ubjedljivo najniža u regionu, ne štiti nacionalni interes u dugom roku, jer lako kao država možemo biti “moneta za potkusurivanje” koncesionara koji u koncesiju imaju okolne konkurentske aerodrome, samo ako im finansijska računica to pokaže. S tim u vezi se mora postaviti pitanje kako su aerodromi Podgorica i Tivat konkurencija aerodromima u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, a oni našim aerodromima nijesu”, istakli su iz SD-a.

Imovinska pitanja “fazno”

Nurković je kazao da je za aerodrome već zainteresovano 20 renomiranih kompanija i da budući koncesionar, kako je predviđeno dokumentom, mora registrovati pravno lice u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti.

Objasnio je da su u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi na podgoričkom aerodromu.

“Država je upisana kao vlasnik zemljišta, dok ACG ima upisano pravo upravljanja lokacijom”, kazao je Nurković.

On je naveo da za aerodrom u Tivtu postoje tri faze davanja u koncesiju. Prvom fazom je obuhvaćena površina od 846,596 metra kvadratna gdje su riješeni imovinski odnosi, druga faza je 560.126 metara kvadratnih i treća 173.892 metra kvadratna. Ministar je kazao da za druge dvije faze imovinski odnosi nijesu riješeni, već će se to raditi postupno i to za drugu fazu u roku od 24 mjeseca od stupanja na snagu koncesionog akta, a za treću fazu u roku od 48 mjeseci od stupanja na snagu koncesionog akta.

Nurković je kazao da će budući koncesionar morati da avansno uplati najmanje 100 miliona eura jednokratno, kao i da kasnije u državni budžet uplaćuje još 10 odsto od ukupnog prihoda budžeta Aerodroma.

Bonus video: