Za 12 opština ni centa iz kapitalnog budžeta (INFOGRAFIK)

Osim iz Pljevalja među prioritetnim projektima nema nijednog projekta iz Bijelog Polja, Plava, Žabljaka, Gusinja, Petnjice, Šavnika, Cetinja, Budve, Tivta, Bara i Rožaja
6748 pregleda 12 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Na listi prioritetnih kapitalnih projekata koji će biti realizovani naredne godine u Crnoj Gori iz kapitalnog budžeta države nema nijednog iz Opštine Pljevlja, iako je predsjednik države Milo Đukanović nedavno najavljivao izdašnu podršku države novom gradonačelniku Igoru Goluboviću, nakon što je njegov prethodnik Mirko Đačić u maju podnio ostavku, nezadovoljan odnosom Vlade prema najsjevernijoj crnogorskoj Opštini.

Listu prioritetnih kapitalnih projekata razmatrala je Vlada na posljednjoj sjednici. Za crnogorsku Vladu prioritet u relizaciji nije ni projekat toplifikacije Pljevalja, niti izgradnja postrojenja za preradu pitke vode, iako Pljevaljaci veći dio godine udišu zagađen vazduh, a vodu zbog čestih zamućenja ne mogu da koriste za piće. Projekat toplifikacije, inače, sprovodi se u okviru ekološke rekonstrukcije Termoelektrane, koju radi Elektroprivreda.

Osim iz Pljevalja među prioritetnim projektima nema nijednog projekta iz Bijelog Polja, Plava, Žabljaka, Gusinja, Petnjice, Šavnika, Cetinja, Budve, Tivta, Bara i Rožaja.

Na listi prioritetnih projekata koji će se finansirati iz kapitalnog budžeta naredne godine našao se 21 projekat čija je ukupna vrijednost 91 milion eura. Od tog iznosa skoro polovina, oko 40 miliona eura, odnosi se na projekte koji će biti realizovani u Podgorici.

Najviše novca 12 miliona eura biće izdvojeno za rekonstrukciju dionice magistralnog puta od Podgorice (cetinjki semafori) do Komanskog mosta u dužini od 1,6 kilometara i izgradnju zapadne obilaznice u dužini od 3,5 kilometara. Isto toliko novca biće izdvojeno i za rekonstrukciju puta Nikšić-Vilusi i Nikšić-Jasenovo polje u dužini od 10,5 kilometara.

Za izgradnju Istočne tribine stadiona Budućnosti u Podgorici država će izdvojiti deset i po miliona eura.

21 projekat našao se na listi prioritetnih projekata koji će se finansirati iz kapitalnog budžeta, čija je ukupna vrijednost oko 91 milion eura. Od tog iznosa skoro polovina, oko 40 miliona eura, odnosi se na projekte koji će biti realizovani u Podgorici

Za izgradnju Bulevara Veljka Vlahovića u Podgorici biće potrošeno 4,8 miliona eura, a za nastavak izgradnje Bulevara Vilija Branta 2,5 miliona eura.

Rekonstrukcija Ulice Vaka Đurovića u Podgorici koštaće 1,38 miliona eura, Zmaj Jovine 1,93 miliona eura i 2,5 miliona eura za rekonstrukciju puta Podgorica-Tuzi, u dužini od 2,2 kilometra. Oko 4,22 miliona eura biće izdvojeno za izgradnju objekta u Podgorici za potrebe Prirodnjačkog muzeja i biblioteke za slijepe. Vlada planira da naredne godine u realizaciju kapitalnih projekata u Opštinu Kolašin uloži preko 16 miliona eura. Najviše novca 6,25 miliona eura biće izdvojeno za projekat toplifikacije Kolašina. Skoro četiri miliona eura biće potrošeno za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i segmenta kanalizacione mreže, a 2,15 miliona za rekonstrukciju spomen-doma u Kolašinu. Za rekonstrukciju i proširenje gradskog vodovoda u Kolašinu biće izdvojeno 1,1 milion eura, a preko dva miliona eura biće potrošeno za izgradnju zajedničke zgrade Opštine i Područne jedinice UZN. Oko 630.000 eura biće potrošeno za izgradnju saobraćajnice u okviru DUP-a Sportska zona, a pola miliona eura biće utrošeno za opremanje biznis zone Bakovići u Kolašinu. U Beranama će država izdvojiti 1,3 miliona eura za izgradnju otvorenog gradskog bazena, a 400.000 za uređenje biznis zone Rudeš. U Igalu za izgradnju osnovne škole biće potrošeno 4,5 miliona eura, a za izgradnju sanitarne doponije u Herceg Novom planirano je četiri miliona eura.

U rekonstrukciju Gradskih bedema u Nikšiću biće izdvojeno dva miliona eura. Za rekonstrukciju karaule Božaje za potrebe Migracionog centra planirano je da se izdvoji preko 870.000 eura, a za nabavku sanitetskih vozila pola miliona. Za sanacione radove u Ulcinjskoj solani biće potrošeno milion eura, obilaznice Štoj-Cuke-Zoganje 920.000 eura i pet miliona eura za nastavak izgradnje bulevara u Ulcinju.

Za adaptaciju južnog krila prilaznih saobraćajnica bolnice u Risnu planirano je 910.000 eura, a za rekonstrukciju gradskog trga u Mojkovcu 320.000 eura. Oko 350 hiljada eura planirano je za rekonstrukciju objekta za potrebe smještaka Kuće crnogorske istorije.

Bonus video: