BILANS USPJEHA ZA PRVIH ŠEST MJESECI

Profit EPCG 70 odsto manji

Koeficijent zaduženosti EPCG na kraju prve polovine 2019. godine iznosio je 0,11, što znači da je prilično nizak
1510 pregleda 1 komentar(a)
Upravna zgrada EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Upravna zgrada EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) tokom prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je neto profit u iznosu od 13,32 miliona eura, što je za oko 69 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine, kada je dobit iznosila 42,87 miliona eura.

Podaci iz bilansa uspjeha EPCG juče objavljeni na veb sajtu Montenegroberze pokazju da su poslovni prihodi nikšićke kompanije tokom prvih pola godine 2019. u odnosu na uporedni period lani porasli sa 154,46 miliona na 161,9 miliona eura ili oko 4,6 odsto, dok su poslovni rashodi porasli sa 114,35 miliona na 150 miliona eura ili 31 odsto, zbog čega je ovogodišnji profit i smanjen.

Prema podacima iz bilansa uspjeha EPCG neraspoređena dobit iz prethodnih godina iznosi 61,9 miliona eura, ali su zato više tj. 85,35 miliona eura potrošili na otkup sopstvenih akcija od italijanske kompanije A2A, koja je do prije dvije godine rukovodila menadžmentom EPCG.

Nepovoljna razlika koja se tiče ovogodišnjeg profita nikšićke kompanije, tokom šest mjeseci 2019, posljedica je „izrazito hidroloških ekstrema“, između dva uporedna perioda.

„Prvu polovinu 2018. je karakterisala izazito povoljna hidrologija koja je prouzrokovala znatno veću proizvodnju velikih hidroelektrana od planiranog, i prosjeka prethodnih godina, dok prvu polovinu 2019. karakteriše nepovoljna hidrologija“, saopštili su iz EPCG, između ostalog, u okviru izvještaja koji prate bilanse za drugi kvartal ove godine.

Koeficijent zaduženosti EPCG na kraju prve polovine 2019. godine iznosio je 0,11, što znači da je prilično nizak, odnosno, da nikšićka kompanija može redovno izmirivati sve obaveze prema svojim kreditorima i investitorima.

U prva tri mjeseca gubitak EPCG je iznosio 21 milion eura, ali su se značajno popravili u drugom kvartalu pa je zbirni rezultat plus 13,3 miliona. Skupština akcionara EPCG zakazana je za 30. avgust, a za nju je predloženo da prošlogodišnju dobit ne dijele akcionarima.