Projekat "Evazija": Prijave protiv 156 pojedinaca i kompanija, sumnja se da je budžet oštećen za oko 1,52 miliona eura

Policijski službenici provjeravaju poslovanje oko hiljadu kompanija
2916 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay, Pixabay, Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay, Pixabay, Pixabay, Pixabay
Ažurirano: 13.08.2019. 17:55h

Službenici policije su od početka godine, u okviru operativnog projekta "Evazija", podnijeli nadležnim tužiocima krivične prijave protiv 156 pojedinaca i kompanija, zbog sumnje da su krivičnim djelima iz oblasti privrednog kriminaliteta oštetili državni budžet za oko 1,52 miliona eura.

Projekat "Evazija" se odnosi na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta u vezi sa nezakonitostima u postupku likvidacije preduzeća, kao i utajom poreza i doprinosa.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, nadležnim tužiocima podnijete su 134 krivične prijave protiv 156 pojedinaca i kompanija za 147 krivičnih djela.

"Posljednja takva krivična djela procesuirana su prije nekoliko dana, kada su policijski službenici, u zajedničkim aktivnostima u više gradova, u dijelu koji se odnosi na nezakonitosti u postupku likvidacije preduzeća, nadležnim tužiocima u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima i Herceg Novom podnijeli 30 krivičnih prijava protiv 35 osoba zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja i falsifikovanje službene isprave" navodi se u saopštenju.

Ti osumnjičeni su, kako se sumnja, u svojstvu osnivača i izvršnih direktora preduzeća, naveli notare da ovjere izjave u kojima je navedeno da su izmirene sve obaveze koje je su kompanije imale prema povjeriocima, zaposlenima i Poreskoj upravi (PU), iako su znali da su podaci u izjavama neistiniti.

"Oni su zatim takve izjave sa neistinitim sadržajem upotrijebili kao prave prilikom podnošenja zahtjeva PU za pokretanje postupka dobrovoljne likvidacije preduzeća, čiji su osnivači i izvršni direktori, pri čemu je pričinjena ukupna šteta za budžet u iznosu od 90,49 hiljada eura", dodaje se u saopštenju.

Policijski službenici provjeravaju poslovanje oko hiljadu kompanija.

Iz Uprave policije su najavili da se aktivnosti u sklopu operativnog projekta "Evazija" nastavljaju.

Bonus video: