Ministarstvo mimo procedura zemljište na aerodromu prepisalo na Vladu

Opština Tivat nije donijela ni formalnu odluku kojom to potvrđuje, već je podnijela tužbu
4037 pregleda 2 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Privatna arhiva
Aerodrom Tivat, Foto: Privatna arhiva

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS) nije postupio po zaključku Vlade od 23. maja, prema kojem je od Opštine Tivat morao tražiti „vraćanje“ državi prava raspolaganja nad opštinskom zemljom u kompleksu tivatskog aerodroma. Iako nije sproveo ni proceduru koju nameće Zakon o državnoj imovini, Nurković uz pomoć Ministarstva finansija koje vodi Darko Radunović (DPS) a u čijoj je nadležnosti Uprava za nekretnine Crne Gore, uspio je u međuvremenu da nekoliko stotina hiljada kvadrata opštinskih nekretnina na aerodromu, prepiše na državu kao isključivog vlasnika i nosioca prava raspolaganja.

Zbog tih dešavanja sa vrijednom imovinom grada, koja se procjenjuje na oko 50 miliona eura, tivatski odbor Socijaldemokrata zatražio je od predsjednika lokalnog parlamenta Ivana Novosela (DPS) da u dnevni red predstojeće sjednice SO Tivat zakazane za 20. avgust, uvrsti i raspravu o tome kako je Opština ostala bez svoje ogromne imovine.

„Tražili smo od Novosela da se ovo veoma bitno pitanje za grad uvrsti u dnevni red predstojeće sjednice SO. Zahtijevamo da predsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) informiše odbornike o tome što se desilo i kakvi su koraci preduzeti da Opština Tivat zaštiti svoju imovinu i svoje interese”, kazao je „Vijestima“ predsjednik OO SD Tivat Zdravko Mitrović.

Da će podržati takvu inicijativu svojih koalicionih partnera iz SD u lokalnoj vlasti, „Vijestima“ je potvrdio i čelnik OO HGI i potpredsjednik Opštine Tivat Ilija Janović. On je kazao da od opštinske Direkcije za imovinu „svakako očekuje da u međuvremenu preduzme sve neophodne korake kako bi u zakonskom roku Opština pred nadležnim pravosudnim organima krenula u zaštitu svojih interesa i imovine“.

„Vijesti“ nezvanično saznaju da je direktorica te Direkcije Rita Mitrović (DPS) u međuvremenu samoinicijativno, jer nije dobila takav zvaničan nalog od Kusovca, da bi ispoštovala ono što joj je službena dužnost, u ime Opštine Tivat procesuirala tužbu Upravnom sudu protiv drugostepene odluke Ministarstva finansija da na državu prepiše tivatsku zemlju na aerodromu.

Najveća partija iz tivatske vladajuće koalicije - DPS za sada se „pravi mrtva“ jer njenim čelnicima ni najmanje ne odgovara da u parlamentu i pred očima lokalne javnosti, objašnjavaju kako su njihove partijske kolege iz Vlade u Podgorici uspjele da Tivtu oduzmu imovinu na aerodromu, pritom čak ni formalno ne sprovevši zakonsku proceduru koju propisuje ionako kontroverzni član 35 Zakona o državnoj imovini.

Vlada je na sjednici od 23. maja (sa izmjenama od 30. maja) usvojila informaciju o podnošenju predloga Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja nad ovim zemljišnim kompleksom sa Opštine na Vladu, bez naknade. To se zemljište vodi kao državno, s tim što je do sada pravo raspolaganja imala Opština Tivat. Lokalna vlast je dio ove imovine do sada izdavala Aerodromima Crne Gore i od toga ubirala značajne prihode. Iz Vlade se na pravo da od Opštine preuzmu imovinu, pozivaju na Zakon o državnoj imovini, član 35, stav 1 koji kaže - “Ukoliko je određena nepokretnost, kojom raspolaže opština, potrebna za ostvarenje javnog interesa Crne Gore, opština je dužna da na zahtjev Vlade tu nepokretnost vrati na raspolaganje Crnoj Gori, bez naknade”. “Shodno navedenoj zakonskoj odredbi Opština Tivat je dužna da Crnoj Gori prenese pravo raspolaganja na nepokretnostima, bez naknade, radi ostvarivanja javnog interesa za potrebe izgradnje i proširenja aerodroma Tivat putem davanja koncesije”, navedeno je u toj odluci Vlade koja je posebnim zaključkom usvojenim 23. maja, obavezala Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) da Opštini Tivat podnese formalni zahtjev za ustupanje državi prava raspolaganja nad 124 katastarske parcele upisanim u listovima nepokretnosti 151,152 i 291 KO Mrčevac, ukupne površine 225.643 kvadrata.

MSP međutim, do danas takav zahtjev lokalnoj upravi nije uputilo, a iz resora ministra Nurkovića nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zašto nisu postupili u skladu sa zaključkom Vlade. Umjesto toga, Nurković je prije petnaestak dana Vladi dostavio skoro godinu dana pripremani nacrt Koncesionog aktra i Koncesionog ugovora za aerodrome koje je kabinet premijera Duška Markovića i usvojio, uprkos brojnim manjkavostima i nepreciznostima u tim dokumentima. Uz njih, Vlada je na sjednici 25. juna, usvojila i zaključak kojim se van snage stavlja njen, od strane Nurkovića nerealizovani zaključak i nalog od 23. maja da MSP uputi Opštini Tivat zahtjev za prenos prava svojine i raspolaganja nad zemljištem potrebnim za dalji razvoj tivatske vazdušne luke.

Prema Koncesionom aktu, država će odmah na tender zajedno sa cjelokupnim područjem aerodroma Podgorica, iznijeti nekretnine u Tivtu koje obuhvataju tzv. Fazu 1 realizacije. U njoj je obuhvaćeno 226 katastarskih parcela iz 10 listova nepokretnosti, sve u KO Mrčevac, ukupne površine 846.821 metar kvadratni. Na sve njih je u međuvremenu upisana država Crna Gora kao vlasnik, odnosno Vlada kao nosilac prava raspolaganja, iako za dio tih nekretnina u katastru postoje i četiri tereta zabilježbe restitucije njihovim ranijim privatnim vlasnicima. “U vrijeme izrade ovog Koncesionog akta, u potpunosti su riješeni imovinsko-pravni odnosi na koncesionom području planiranom za realizaciju Faze I koncesije Međunarodnog aerodroma Tivat”, lakonski je nakon sjednice Vlade 25. jula saopštio ministar Nurković, ne objašnjavajući kako je to država u međuvremenu, ne poštujući formalnu prceduru propisanu Zakonom o državnoj imovini, na sebe upisala i preko 225 hiljada kvadrata zemlje Opštine Tivat.

Opština, a ne država je ovu imovinu prije 60 godina obezbijedila za aerodrom

Iskusni crnogorski advokat koji je želio da ostane aninoman, “Vijestima” je kazao da ovakvi postupci Vlade kada je u pitanju imovina Opštine, sigurno padaju pred sudom u Strazburu, “ukoliko ih već prije toga ne obori domaće pravosuđe.” “Promjena prava svojine i raspolaganja nad ovim nekretninama je u katastrskoj evidenciji izvršena bez obzira što država Opštini nije dala nikakvu naknadu za faktički joj ekspropiisane nekretnine. Promjena je urađena administrativnim putem, uprkos činjenicama koje zna i svaki brucoš Pravnog fakulteta - da Opština i država nisu ista pravna lica, odnosno da je Opština Tivat, a ne tadašnja SR Crna Gora, odnosno država SFRJ, bila kupac, poklonoprimac ili korisnik ekspropijacije kada je lokalna uprava pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, sticala tu zemlju od dotadašnjih njenih privatnih vlasnika, a sve sa namjerom da se ovdje izgradi aerodrom. Zbog toga ne možete tek tako - dekretom i bez plaćana naknade - opštini oduzeti njenu imovinu”, kazao je sagovornik Vijesti”.

On ističe da je pravo svojine i raspolaganja nad tim nekretninama od strane Opštine Tivat “bilo legitimno stečeno pravo”, te, pozivajući se na odredbe Ustava da “niko ne može biti lišen ili ograničen prava svojine, osim kada to zahtijeva javni interes, uz pravičnu naknadu”, poručuje da je “jasno da Vlada ne može tek tako, dekretom oduzeti gradu Tivtu njegovu imovinu a da mu ne isplati nadoknadu za nju”.

Bonus video: