Za programe podsticajnih mjera za ruralni i održivi razvoj, opština BP izdvojila 270 hiljada eura

Rok za podnošenje zahtjeva, koje mogu predavati samo registrovana gazdinstva, traje do 30. novembra i prijava se može podnositi jednom godišnje, a sredstva se uplaćuju po završetku investicije
1221 pregleda 0 komentar(a)
Podsticaj za poljoprivredu: Limska dolina, Foto: Privatna arhiva
Podsticaj za poljoprivredu: Limska dolina, Foto: Privatna arhiva

Kroz realizaciju 25 podsticajnih mjera podrške za ruralni i održivi razvoj sa 270 hiljada eura, bjelopoljska opština je svrstana među prve opštine u Crnoj Gori po broju mjera, ali i iznosu sredstava.

Vrijednost Programa podsticajnih mjera za ruralni i održivi razvoj za ovu godinu iznosi 70 hiljada eura. Pored tog programa Opština realizuje i program podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede, za šta je opredijeljeno 200 hiljada eura i sadrži 15 podsticajnih mjera. Sekretar Sekretarijata za ruralni razvoj Jasmin Ćorović je kazao da se Program podsticaja realizuje kroz 10 različitih mjera.

“Jedna od najznačajnijih šansi za razvoj ruralnog područja nalazi se u uvezivanju poljoprivrede i turizma, tako što bi domaći poljoprivredni proizvodi našli svoj plasman na vlastitom porodičnom domaćinstvu kao dio turističke ponude, po modelu “od svoje njive do svoje trpeze na svojem poljoprivrednom gazdinstvu”. Osnovni cilj ovog podsticaja je razvijanje ruralnog turizma kroz uvezivanje poljoprivrede i turizma i jačanje konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz bolji i lakši plasman”, kazao je Ćorović.

On je naveo da podrška koju daje Opština iznosi do 50 odsto ukupne vrijednosti a maksimalno do 1000 eura, koja se daje u vidu refundiranja troškova.

Rok za podnošenje zahtjeva, koje mogu predavati samo registrovana gazdinstva, traje do 30. novembra i prijava se može podnositi jednom godišnje, a sredstva se uplaćuju po završetku investicije.

Planom je obuhvaćena i podrška poljoprivrednim gazdinstvima i seoskim domaćinstvima u iznosu od 50 odsto investicije za nabavku mini hladnjača za prevoz voća i povrća, a maksimalni iznos podrške ne može biti veći od 1.500 eura.

Za razvoj seoske infrastrukture mogu se dobiti sredstva i za rješavanje problema nedostatka manjih mostova na rječicama, loše vodosnabdijevanje, neuređena groblja, puteve, dotrajale sportske terene... Opština će pomoći u maksimalnom iznosu od 2.000 eura, ili 80 odsto sredstava po zahtjevu.

Najviši iznos pomoći odnosi se na podršku seoske infrastrukture za podršku osnivanju poljoprivrednih udruženja i iznosi 10 hiljada eura.

Pomoć iz budžeta u iznosu od 6.000 eura odnosi se na promociju i edukaciju.

“Mjera za podršku poljoprivrednicima za izdizanje stoke na katune iznosi 7.000 eura, odnosno 50 eura po uslovnom grlu, a maksimalno do pet uslovnih grla po domaćinstvu. Program nudi i podršku za upotrebu građevinske i druge mehanizacije radi zaštite i održivog korišćenja poljoprivrednog zemljišta na gazdinstvima u iznosu od 50 odsto ukupne investicije, odnosno maksimalno do 1.000 eura po gazdinstvu. Program, takođe, sadrži i mjere za unapređenje biodiverziteta, mjere ublažavanja i smanjenja prirodnih hazarda”, navodi Ćorović.

Bonus video: