“Igalu” od države godišnje 3,8 miliona

Analiza “Fidelity Consultinga” pokazala da će država za tri godine kupcu vratiti 10 miliona za akcije
1708 pregleda 2 komentar(a)
U toku pregovori o zaključenju ugovora: Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić
U toku pregovori o zaključenju ugovora: Institut Igalo, Foto: Slavica Kosić

Kupac većinskog paketa Instituta “Dr Simo Milošević” iz Igala platiće državi 10 miliona eura za akcije čime postaje većinski vlasnik Instituta, ali će od države godišnje prihodovati najmanje 3,8 miliona eura. To znači da će za manje od tri godine da isplati investiciju od prihoda koje mu uplaćuje država Crna Gora kroz svoje fondove, ističe se u analizi konsultanstke kuće “Fidelity Consulting”.

Konzorcijum češko-američke kompanije “Philibert” i petrovačkog HTP “Vila Olive”, u vlasništvu “Šajo grupe” Žarka Rakčevića ponudio je 10 miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija Instituta i 27,94 miliona eura za investicije, u narednih pet godina. Vlada je ispravnom ocijenila ponudu i od kraja maja pristupilo se razgovorima o zaključenju kupoprodajnog ugovora.

“Fidelity Consulting” je zaključio, međutim, da se radi o “presmiješno jeftinom aranžmanu”, te da će i ubuduće uredno podsjećati na redosljed: fer vrijednosti imovine ovog preduzeća, povećanje kapitala, pa tek onda na privatizaciju, “po realnim cijenama crnogorskog bisera”.

Fidelity je objasnio da kupac nudi 10 miliona za 56 odsto akcija Instituta koji su pod kontrolom države koja puni čak 44 odsto godišnjih kapaciteta Instituta. U analizi je citiran izvještaj menadžmenta koji kaže da „zajedno ovi korisnici (preko Fonda zdravstvenog osiguranja, “Rekra d.o.o.” i Saveza penzionera(110.129 noćenja) čine 44,78 odsto u ukupno ostvarenom broju noćenja u Institutu.

“Fidelity” navodi da je knjigovodstvena vrijednost kapitala Instituta 60,5 miliona, dok kupac za 56 odsto kapitala, koji vrijedi cijelih 33,9 miliona eura, “nudi skoro tri i po puta manje novca jer se tako voli Crna Gora”. U analizi se ističe da na računima Instituta postoji 586.000 eura, kao i potraživanja od 846.000 eura koja se “sasvim lagano naplaćuju” od države Crne Gore.

Tokom dosadašnjih pregovora sa Tenderskom komisijom, sporna su pitanja oko vlasništva nad zemljištem, naslijeđenim i budućim sudskim sporovima, i garancijama, a bez obzira na razlike, Rakčević očekuje da će doći do saglasnosti.

Samo jedan dugogodišnji spor Instituta sa bivšom Jugobankom u stečaju, prema riječima Rakčevića, vrijedan je zbog naraslih kamata oko šest miliona, iako je prvobitno potraživanje banke iznosilo oko tri miliona.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić nedavno je izjavila da će ponuđač biti u obavezi da prihvati i sporove Instituta, čije finansijske ishode sada ne mogu predvidjeti.

Bonus video: