Nezakonito još šest odluka Lovačke organizacije Podgorice

Sud donio dopunsku presudu kojom je poništio šest dokumenata usvojenih u periodu od septembra 2015. do septembra 2016. godine. Prvom presudom utvrđeno da nezakonito rade od 2012.
1357 pregleda 0 komentar(a)
Skoro tri godine čekali presudu: Protestni skup lovaca ispred Ministarstva poljoprivrede prošle godine, Foto: Luka Zeković
Skoro tri godine čekali presudu: Protestni skup lovaca ispred Ministarstva poljoprivrede prošle godine, Foto: Luka Zeković

Osnovni sud u Podgorici donio je krajem jula dopunsku presudu kojom je poništio šest odluka Skupštine Lovačke organizacije Podgorice koje su donijete u periodu od septembra 2015. do septembra 2016. godine.

Prvom presudom koja je prethodila dopunskoj, isti sud je presudio da Skupština Lovačke organizacije Podgorice iz septembra 2012. godine nije zakonita i poništio sve njene odluke o izboru predsjednika, potpredsjednika, nadzornog odbora i disciplinske komisije, kao i odluku o usaglašavanju statuta te lovačke organizacije iz septembra 2016. Tom presudom, LO Podgorica dužna je da tuženima, a to je 70 lovaca iz Podgorice, isplati obeštećenje za vođenje trogodišnjeg sudskog postupka u ukupnom iznosu od 33.750 eura i to u roku od 15 dana od pravosnažnosti rješenja i pod prijetnjom prinudnog izvršenja.

Ta grupa lovaca već godinama protestuje protiv rukovodstva LO Podgorica.

Dopunskom presudom su poništene kao nezakonite odluke o usvajanju pravilnika o radu lovačkih organizacija, o iznosu članarine, izboru predsjednika i potpredsjednika Skupštine lovačke organizacije, nadzornog odbora i disciplinske komisije.

U obrazloženju dopunske presude navodi se da je sud propustio da odluči o tužbenom zahtjevu za poništenje ovih šest dokumenta koji su donijeti u periodu od septembra 2015. do septembra 2016. godine i da je zahtjev advokata lovaca koji su tužili lovačku organizaciju za donošenje dopunske presude opravdan.

Advokat Savo Šofranac ranije je “Vijestima” kazao da je prvostepena presuda donijeta nakon maratonskog sudskog postupka koji je trajao skoro tri godine, i u kojem je LO Podgorica kako je kazao, zloupotrebom procesnih ovlašćenja na svaki način pokušavala da opstruira rad suda, kao i da nanese štetu tužiocima.

“Ovakva odluka suda je potpuno očekivana, s obzirom na to da tuženi u toku postupka nije pružio niti jedan validan dokaz o legalnosti rada Skupštine i drugih organa lovačkog udruženja koji svoj legitimitet crpe iz legitimiteta skupštine. Naprotiv, sud je utvrdio kao nespornu činjenicu da su prilikom donošenja odluka na sjednicama skupštine udruženja u periodu od 2012. godine do danas, u svojstvu delegata učestvovala lica koja nisu imala pravo odlučivanja. Stoga, sve odluke udruženja donesene u ovom periodu su bile pravno nevaljane i kao takve ih sud poništava. Ovo zbog toga jer je onemogućavanjem tužilaca da na legalan način i u skladu sa statutom biraju delagate za skupštinu nevladinog udruženja, povrijeđeno njihovo pravo na slobodu udruživanja, zajamčeno našim Ustavom, kao i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda”, kazao je Šofranac.

Predstavnici LO Podgorica su na suđenju tvrdili da je tužba ove grupe lovaca neosnovana i da je treba odbiti u cijelosti. Sud u obrazloženju presude konstatuje da mu Lovačka organizacija i pored više zahtjeva nije dostavila dokumentaciju o izboru delegata za spornu sjednici, ali i za sjednice koje su uslijedila nakon nje.

Grupa lovaca iz Podgorice (lovačke sekcije Pipera i Kuča, kao i lovci iz Pipera, Bratonožića i Lješanske nahije) tvrdi da je i sadašnje rukovodstvo Lovačke organizacije nelegalno i da je sjednica koja je održana 19. novembra prošle godine i na kojoj je za predsjednika upravnog odbora izabran Milo Mihaljević bila nelegitimna, da nijesu prisustvovali legitimni predstavnici njihovih sekcija, kao i da se sjednica uopšte nije održala u terminu i na mjestu koje je navedeno u zapisniku. Mihaljević je kazao da je sjednica održana u potpunosti u skladu sa njihovim internim aktima.

Bonus video: