Mijović: Više niko ne treba da vjeruje DPS-u da će dobiti posao za glas na izborima

"Vlada je proteklih godina toliko prezadužila Crnu Goru da ona bez podrške Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Evropske unije (EU) više ne može da dobije kredite pod prihvatljivim uslovima na međunarodnom tržištu kapitala", rekao je između ostalog Mijović
86 pregleda 7 komentar(a)
Dejan Mijović URA, Foto: URA
Dejan Mijović URA, Foto: URA
Ažurirano: 09.03.2018. 20:59h

Mediji su već primijetili da se Vlada juče nije pohvalila podatkom da će u 2018. godini dodatno zadužiti državu za 500 umjesto 300 miliona eura, kako je ranije obećavala građanima, saopštio je danas Dejan Mijović, član Predsjedništva Građanskog pokreta URA i ekonomski analitičar.

Predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji je Vlada najavila kao “krunu uspješno završene prve faze napornog posla u stabilizaciji javnih finansija”, koštaće crnogorske građane dodatnih 144 miliona eura.

"Danas ćemo vam iznijeti još nekoliko vrlo važnih podataka koji se pokušavaju prikriti od građana. Vlada je proteklih godina toliko prezadužila Crnu Goru da ona bez podrške Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Evropske unije (EU) više ne može da dobije kredite pod prihvatljivim uslovima na međunarodnom tržištu kapitala. Kao što je poznato, međunarodne institucije ovu podršku daju vladama samo ako se ove domaćinski odnose prema državnoj kasi, a pošto je ova dugogodišnja vlast DPS ne samo temeljno ispraznila, zadužujući usput i našu unučad, ti uslovi će za Crnu Goru biti veoma rigorozni", istakao je Mijović.

On je dodao da najnoviji izvještaj MMF samo dodatno potvrđuje prethodne nalaze Svjetske banke i Evropske unije.

"Iako je sročen u diplomatskoj formi da ne bi povrijedio domaćina kojega savjetuje, iz njega nije teško zaključiti: 1. Da će se zbog dugodišnjeg odlaganja reforme administracije, u narednom periodu morati otpustiti veliki broj državnih službenika, a plate preostalih državnih službenika i penzije značajno smanjiti. Dakle, više niko ne treba da vjeruje DPS-u da će dobiti posao za glas na izborima ili dobiti očekivanu penziju. A predsjednik DPS-a i bivši premijer Đukanović je, sjetimo se, obećavao novih 40.000 radnih mjesta, da bi danas, pored najveće zaduženosti, imali i najveću nezaposlenost od sticanja nezavisnosti 2. Da Vlada neće smijeti da se dodatno zadužuje za neisplative projekte tako da nakon potrošnje 1,2 milijarde eura za parče autoputa od 40 kilometara, neće moći nastaviti gradnju ostalih dionica. Vlada je to čak priznala i to stoji u Izvještaju MMF, ali dalje preko medija širi lažnu vijest da će dovršiti gradnju autoputa. Kao što smo iz URA odavno progonirali put iz ničega u nigdje 3. Ovo istovremeno znači da se neće graditi ne samo II Blok već se neće modernizovati ni postojeći I Blok TE Pljevlja, što znači da će on raditi samo do 2023. godine, kada će se morati ugasiti zbog neispunjavanja evropskih standarda. U međuvremenu, moraće da se povećaju akcize na ugalj da bi se popunila prazna državna kasa. Vlada međutim i dalje bezobzirno obmanjuje građane Pljevalja da će ipak biti gradnje, umjesto da im pomogne da njihov grad izgradi nove pogone koji bi nadomjestili taj ogroman gubitak, kao što predlaže URA. 4. Znajući taj podatak, nametanje EPCG-u da isplati sadašnje većinske akcionare Rudnika uglja Pljevlja (RUP) po traženoj cijeni od 6,4 eura po akciji i naručivanje studije da opravda tu cijenu predstavlja klasičan čin organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, tj.u prevodu, kriminala i korupcije koji čine najviši predstavnici vlasti. A na vrhu te vlasti su, kako znamo, predsjednik DPS-a Milo Đukanović i potredsjednik DPS-a Duško Marković i njihovi najbliži saradnici. Svi učesnici ove transakcije, uključujući vrh ministarstva ekonomije njegovi predstavnici tj. poslušnici u Odboru direktora EPCG, kao i novi izvršni direktor EPCG kojeg je iz svojih redova postavilo to ministarstvo, imaće veliki problem da pred slobodnim sudovima opravdaju ovaj kriminalni akt, pa ih ovom prilikom još jednom savjetujemo da dobro promisle šta im valja činiti. 5. Odluka da se A2A isplati iznos od 70 miliona eura, umjesto 35 miliona eura kako bi država stekla dvotrećinsku većinu u EPCG je kobna po ovo najveće državno preduzeće. Kao što je URA najavljivala, pošto vrh DPS-s uspostavi potpunu kontrolu nad EPCG, ono će za tren ostati bez svih 250 miliona eura koje drži na štednim računima banaka. Dobar dio tog novca je već unaprijed viđen za kupovinu akcija RUP i podjelu nezarađenog profita od 52 miliona eura na osnovu nezakonito izvršenih knjigovodstvenih transakcija, o čemu sam podnio tužbu Privrednom sudu Crne Gore", rekao je Mijović.

Iz Vlade je danas saopšteno da nije istina da će se zadužiti još pola milijarde i da državi fali 450 miliona eura.

Bonus video: