EPCG i KFW banka potpisali ugovor vrijedan 33 miliona eura

Direktor direkcije za razvoj u EPCG, Ivan Mrvaljević, kazao je da će tender za građevinski dio biti objavljen tokom oktobra/novembra, a početak radove očekuje se na proljeće naredne godine, dok će tender za cjelokupan elektro-mašinski dio biti raspisan početkom 2020. a početak radova planiran je za početak jeseni 2020. godine
1681 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i KFW banka potpisale su ugovor za projekat rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane (HE) „Perućica“, vrijedan 33 miliona eura.

„Ovo je najpovoljniji kreditni aranžman koji smo mi u EPCG, a pretpostavljam i šire, ikad potpisali. Potpisivanjem ovog ugovora stvaraju se uslovi za pravljenje tehničke i tenderske dokumentacije za osmi agregat, a vrlo brzo ćemo početi sa realizacijom tog projekta. Mislim da će svakako doprinijeti boljoj efikasnosti rada svih mašina, a to je upravljanje elektranom, informacione tehnologije, građevinski radovi što se tiču sistema kanala, hidro-mašinska oprema, zatvaračnica i sve što prati ovaj složen objekat kakav je HE Perućica“, kazao je prilikom potpisivanja ugovora izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić.

Bodo Schmuelling, glavni projekt menadžer u KfW-u, kazao je da mu je drago što su dodali još jedno poglavlje u uspješnoj priči investiranja u energetski sektor Crne Gore, u obnovljive i održive izvore energije.

„Projekat Faza II rekonstrukcije i modernizacije HE 'Perućica' dio je jednog većeg projekta koji se zove Ozelenjavanje javne infrastrukture', koji je Vlada Njemačke usmjerila na Crnu Goru i ukupna vrijednost projekta je 80 miliona eura“, istakao je Schmuelling.

Direktor direkcije za razvoj u EPCG, Ivan Mrvaljević, kazao je da će tender za građevinski dio biti objavljen tokom oktobra/novembra, a početak radove očekuje se na proljeće naredne godine, dok će tender za cjelokupan elektro-mašinski dio biti raspisan početkom 2020. a početak radova planiran je za početak jeseni 2020. godine.

"Dio sredstava u iznosu od oko 700 hiljada eura iz ovog kreditnog aranžmana biće oprijedjeljen za izradu projektne i tenderske dokumentacije za izbor isporučioca opreme i izvođača radova za agregat A8 nominalne snage od 58,5MW, čijom ugradnjom će se uvećati instalisana snaga elektrane sa 307 MW na 365,5 MW. Vrijednost ovog projekta je procijenjena na oko 23 miliona eura", kazao je Mrvaljević.

Druga faza rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju hidromašinske i elektro opreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko- hidraulička mjerenja, ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane, rekonstrukciju i modernizaciju građevinskih objekata sistema - sanaciju i nadvišenje kanala Opačica i rekonstrukciju kanala Moštanica.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, koja je kazala da će se ugradnjom osmog agregata dobiti elektranu koja će biti pouzdana i koja će dati sigurnu energiju kako za domaće tržište, tako i za izvoz.

“Ovom rekonstrukcijom biće produžen vijek trajanja i ono što je možda i najvažnije kroz ovake investicije povećavamo proizvodnju, pouzdanost a ne radimo nikakve dodatne zahvate na životnoj sredini. E to je ljepota starih hidroelektrana koje su biseri i ponos kompletnog elektroenergetskog sistema ne samo Crne Gore nego i regiona jer od HE ‘Perućica’ i ‘Piva’ ne mogu da se zastidi ni crnogorski ni jedan inženjer, ni preduzeće. Čast mi je što sam u generaciji koja ce vidjeti rekonstrukciju i modernizaciju hidroelektrane i učestvovati u tome i nadamo se ugradnji tog osmog agregata koji će povećati za 60 megavati. To je za jedan cijeli proizvodni novi objekat u ovu elektranu bez ikakvih dodatnih uticaja na živitnu sredinu”, kazala je Sekulić.

Planirana izgradnjasolarne i vjetro elektrane

Noveljić je podsjetio da je prije godinu potpisan ugovor za HE „Piva“, vrijedan 10,5 miliona eura, da su radovi u toku, kao i da je u termo kompleksu u Pljevljima pri kraju tender za ekološku rekonstrukciju i da početkom naredne godine očekuju potpisivanje ugovora vrijednog oko 45 miliona eura.

„Na deponiji pepela i šljake, koja je bila jedna od crnih ekoloških tačaka, u toku su radovi u vrijednosti 20 miliona eura, tako da očekujemo da ćemo u periodu u narednih par godina obezbijediti višu efikasnost elektrane i da ćemo u potpunosti eliminisati negativne efekte po životnu sredinu“, istakao je Noveljić.

Tu su, kako je kazao, i dva nova projekta, solarnu elektranu u Ulcinju, oko 250 MW, i vjetroelektrana, 50 MW, ugradnja osmog agregata u HE „Perućica“ predstavljaće značajnu novu količinu proizvedene energije (58,5 MW).

Bonus video: