Konatar: Smanjiti poreze i osloboditi privredi sredstva za investicije

Podsjeća da je URA ranije predložila, kao podršku malom i srednjem biznisu, postepeno smanjivanje poreza i doprinosa na zarade sa sadašnjih 67% na ispod 50% do 2030. godine
113 pregleda 10 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 08.03.2018. 09:18h

Građanski pokret URA podržava prijedlog Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojim je predviđeno smanjenje poreskog opterećenja na zarade a takve mjere smo predložili i u svom ekonomskom programu i još jednom pozivamo Vladu da ih primjeni, poručio je danas potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

On kaže da Crna Gora mora stabilizovati javne finansije i smanjiti javni dug tako što će spustiti poreze i time oslobodili privredi sredstva za investicije.

“Uvjeren sam da će to dovesti do većih poreskih prihoda, uz društveni konsenzus da svi moraju plaćati poreze bez izuzetka. A šta radi Vlada Crne Gore? Potpuno suprotno, povećavajući poreze oni guše i otežavaju privrednu aktivnost. Narodski rečeno “cijede suvu drenovinu”. Ubijeđen sam da je to pogrešna politika i to tako jednostavno ne ide. Vlada Crne Gore godinama fiskalnu politiku vodi tako što se dodatno zadužuje i povećava poreze, što je dugoročno neodrživo”, tvrdi Konatar.

Podsjeća da je URA ranije predložila, kao podršku malom i srednjem biznisu, postepeno smanjivanje poreza i doprinosa na zarade sa sadašnjih 67% na ispod 50% do 2030. godine.

Kako bi ovakva mjera bila ostvariva neophodno je da država odlučno riješi problem sive ekonomije, naglašava Konatar.

“Uz poresku disciplinu, gdje zakon mora jednako važiti za sve, na ovaj način bi došlo do povećanja budžetskih prihoda. Nama su potrebne strane direktne investicije, ali su nam joše više potrebne i domaće investicije privatnog sektora. Zato država mora stvoriti uslove za tako nešto i osloboditi potencijale naše privrede, ali to se sigurno neće desiti bez neophodnih reformi niti dosadašnjom politikom povećanja poreza”, kaže popredsjednik pokreta URA.

"Osim društvenog konsenzusa da ćemo svi plaćati poreze, potreban nam je još najmanje jedan koji bi značio da nećemo dodatno zaduživati državu i time stavljati okove budućim generacijama", zaključuje su u saopštenju Konatara.

Bonus video: