TUŽILAŠTVO NIJE ISPITALO PORIJEKLO NOVCA

Odblokirana imovina: Viši sud ukinuo mjere za hotele "Avala" i "Bjanka"

Tužilaštvo sumnjalo da su hoteli kupljeni prljavim novcem, ali u roku od šest mjeseci nije pokrenulo istragu
168 pregleda 0 komentar(a)
Avala, Foto: Vuk Lajović
Avala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.03.2018. 10:25h

Viši sud odblokirao je imovinu kompanije Beppler& Jacobson, budvanski hotel “Avala” i kolašinski “Bjanka”, jer Specijalno tužilaštvo u roku od pola godine nije pokrenulo istragu oko pranja novca prilikom kupovine ovih elitnih hotelskih kompleksa.

Na predlog Specijalnog tužilaštva, pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici 19. juna prošle godine, određena je privremena mjera zabrane raspolaganja, otuđenja i opterećenja nepokretnosti u vlasništvu kompnije Beppler & Jacobson. Tada je u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, kao teret upisana privremena mjera na zemljište i hotele “Avala” i “Bjanka”, koji su uknjiženi na budvansku hotelsku kompaniju.

Nedavno su privremene mjere izbrisane.

„Rješenjem Višeg suda u Podgorici, ukinuta je privremena mjera iz razloga što istraga u roku od šest mjeseci nije pokrenuta (član 32 stav 2 Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću)“, navela je „Vijestima“ samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

Specijalno tužilašto je proljetos zbog osnovane sumnje, Višem sudu predložio da se donese privremena mjera, dok traje izviđaj, jer postoji sumnja da je prilikom privatizacije novac kojim su plaćeni hoteli korišćen “prljavi” novac.

Kako su mediji tada objavili, istražitelji Specijalnog tužilaštva su provjeravali milionske uplate na račun kompanije Beppler & Jacobson, koje su stizale sa egzotičnih destinacija preko švajcarskih banaka. Privatizacija hotela “Avala” godinama je u javnosti izazivala sumnje, a brojne lokalne opozicine partije u Budvi, tražile su i još uvijek na tome insistiraju od Specijalnog tužilaštava da ispita na koji način je ovaj hotel prodat i da li je bilo malverzacija.

O sumnjivoj privatizaciji i porijeklu novca, bilo je riječi i pred sudom u Londonu, u sporu bivših suvlasnika Igora Lazurenka i Zorana Ćoća Bećirovića.

Navodno, Lazurenko nije mogao dokazati porijeklo uloženog novca, te da je prevario Bećirovića o tome ko stoji iza kapitala ovog Ukrajinca. Bećirović je u ovom sporu isplaćen.

Kako se navodi u Centralnom registru, firmu u Budvi je osnovala istoimena kompanije Bepler & Jacobson“ LTD, a izvršni direktor je Nikola Kasalo. U nekoliko navrata se spekulisalo da Lazurenko prodaje imovinu u Crnoj Gori, te da su za kupovinu zainteresoavni turski investitori, ali hoteli u Budvi i Kolašinu i dalje posluje pod ovom firmom.

Preporučujemo za Vas