Još bez većine za zahtjev iz EU

Usvajanje izmjene zakona kojim se građanima EU omogućava da kupuju imovinu u CG kao i njeni građani, uslov je u poglavlju 4
2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština.me
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 08.03.2018. 13:04h

Poslanici danas na plenumu treba da razmatraju izmjene i dopune zakona o svojinsko pravnim odnosima kojima se izjednačavaju prava državljana Evropske unije sa crnogorskim državljanima u sticanju svojine na nepokretnostima.

Za taj akt je neophodna dvotrećinska većinu u parlamentu koje zasada nema.

Svih šest stranaka vladajuće koalicije imaju ukupno 42 poslanika, a kako su za dvije trećine potrebna 54 glasa biće neophodna podrška dijela opozicije.

Dio opozicije koji se vratio u parlament (DF, Ujedinjena Crna Gora i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović) učestvuje u raspravama, ali do sada nijesu glasali ni za jedan akt.

Usvajanje tog akta je jedan od uslova za zatvaranje poglavlja 4 (slobodna kretanja kapitala).

Sloboda kretanja kapitala je jedan od osnovnih principa jedinstvenog tržišta EU i jedina od četiri slobode koja prelazi granice Evropske unije. Osnovna načela jedinstvenog tržišta su načelo nediskriminacije i načelo uzajamnog priznavanja, što sve čini funkcionisanje zajedničkog tržišta mogućim.

Pravnom tekovinom iz ove oblasti daju se ista prava i obaveze crnogorskim državljanima kao što ih imaju državljani Evropske unije i obratno.

Sloboda u ovom domenu podrazumijeva mogućnost obavljanja sljedećih poslova bez ikakvih ograničenja - strane direktne investicije, ulaganja u nekretnine, poslove s hartijama od vrijednosti, poslove s jedinicama institucija kolektivnog investiranja, kreditne i depozitne poslove, poslove osiguranja, kretanje ličnog kapitala i fizički izvoz i uvoz finansijskih sredstava.

Ko je dobio nekretnine

Poslanik Aleksandar Damjanović tražio je od premijera Duška Markovića odgovor na pitanje kome je od početka primjene zakona o svojinsko-pravnim odnosima Privredni sud dostavio mišljenje iz člana 419 zakona o tome da li je plaćena tržišna naknada u postupku stečaja, u kojim slučajevima je mišljenje bilo pozitivno, a u kojim negativno, kao i koji su postupci za davanje mišljenja u toku u Privrednom sudu.

Damjanović je pitao i kome je sve Savjet za privatizaciju dostavio mišljenje iz člana 419 zakona o tome da li je plaćena tržišna naknada u postupku privatizacije, a koliko postupaka je u toku.

Premijer treba da odgovori i kome je od početka primjene zakona Uprava za nekretnine shodno članu 420, dozvolila upis prava svojine u katastar nepokretnosti, na osnovu priloženog mišljenja o plaćenoj tržišnoj naknadi, o kojim se nepokretnostima radi i da li je bilo slučajeva upisa prava svojine u postupku privatizacije ili stečaja, a da prethodno vlasnik nije priložio pomenuto mišljenje.

Bonus video: