Joksimović: Restitucija sporo ide, veliki broj građana onemogućen da ostvari pravo

"Prema konačnim rješenjima, od početka primjene Zakona, bivšim vlasnicima je ukupno isplaćeno u novcu 36.320.671,80 eura. Shodno Zakonu izvršena je emisija obveznica serije u iznosu od 105.000.000 eura, koje su imale rok važenja tri godine , odnosno do 08. aprila 2007. Od naprijed navedene emisije, iznos za koji je trajno umanjena obaveza države prema korisnicima obeštećenja iznosi 18.528.502 еura"
1324 pregleda 0 komentar(a)
Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin, Igor Šljivančanin
Joksimović, Foto: Igor Šljivančanin, Igor Šljivančanin

Zakonom o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, regulisana su pitanja podnošenja zahtjeva, povraćaja i obeštećenja imovinskih prava, a restitucija u Crnoj Gori "sporo ide i veliki broj građana je onemogućen da ostvari to pravo", saopštio je predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović.

Prvobitnim zakonom bilo je regulisano da se formiraju sve opštinske komisije za povraćaj imovinskih prava i obeštećenje.Izmjenama i dopunama ovog Zakona, u više navrata, umjesto opštinskih komisija,formirale su se tri regionalne komisije i to: u Podgorici, Baru i Bijelom Polju.

"Od stupanja na snagu Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, nadležne komisije su primile ukupno 10.848 zatjeva bivših vlasnika za povraćaj i obeštećenje oduzete imovine. Međutim, prema našim saznanjima, ima više od 30.000 građana koji bi trebalo da ostvare to pravo, ali zbog nedostatka informacija, zbog zakašnjenja , velikom broju građana su zahtjevi odbijeni zbog zakašnjelog podneska, a veliki broj građana nije niznao kome treba da se obrati", poručio je Joksimović.

Fondu za obeštećenje ranijih vlasnika imovine je od strane komisija za povraćaj i obeštećenje dostavljeno ukupno 1609 konačnih rješenja ,čija ukupna vrijednost iznosi 229.481.285,98 eura. Fond za obeštećenje ima ukupno registrovanih 8.233 korisnika prava na obeštećenje .

"Prema konačnim rješenjima, od početka primjene Zakona, bivšim vlasnicima je ukupno isplaćeno u novcu 36.320.671,80 eura. Shodno Zakonu izvršena je emisija obveznica serije u iznosu od 105.000.000 eura, koje su imale rok važenja tri godine , odnosno do 08. aprila 2007. Od naprijed navedene emisije, iznos za koji je trajno umanjena obaveza države prema korisnicima obeštećenja iznosi 18.528.502 еura", dodao je Joksimović.

Od emisije obveznica serije u ukupnoj vrijednosti od 210.000.000 eura, Fond za obeštećenje je postupajući prema zahtjevima korisnika prava na obeštećenje kod Centralnog depozitarnog klirinškog društva (bivše CDA) obavio registraciju obveznica u ukupnoj vrijednosti od 90.696.171 eura.

"Ukupn iznos za koji je trajno umanjena obaveza Fonda za obeštećenje prema bivšim vlasnicima je 142.473.027 eura. Ukupan dug prema bivšim vlasnicima, po svim konačnim rješenjima, koja su dostavljena Fondu za obeštećenje od početka primjene Zakona , iznosi 87.008.258.18 eura", kaže Joksimović.

PIR traži izmjene i dopune zakona i produžene rokove

PIR traži od poslanika u Skupštini Crne Gore, kako je istakao Joksimović, da podnesu Predlog o izmjenama i dopunama zakona povraćaju i obeštećenju, "da se omogući svim građanima kojima su oduzeta imovinska prava, novi produženi rok za podnošenje zahtjeva, kao i da se svim bivšim vlasnicima omogući skraćeni postupak za povraćaj imovine, naročito šuma, pašnjaka, poljoprivrednog zemljišta, gradskog građevinskog zemljišta koje nije privedeno namjeni, te da se bivšim vlasnicima naknada iisplati, u kraćem roku, prema tržišnoj vrijednosti".

Bonus video: