Zaposlenima u Meljinama sigurna radna mjesta

Stečajni upravnik kaže da je za normalan rad bolnice potrebno oko 200.000 eura mjesečno
2110 pregleda 3 komentar(a)
Bolnica ima 158 zaposlenih: Sa ranijeg protesta radnika, Foto: Slavica Kosić
Bolnica ima 158 zaposlenih: Sa ranijeg protesta radnika, Foto: Slavica Kosić

Svih 158 stalno i dijelom povremeno zaposlenih radnika Opšte bolnice Meljine neće ostati bez posla nakon pokretanja stečaja, nego će nastaviti sa radom jer je to opšti interes, kazao je juče “Vijestima” stečajni upravnik Žarko Ostojić.

“Za normalno funkcionisanje bolnice, plata, pripadajuće dažbine i ljekove, potrebno je oko 200 hiljada eura mjesečno, a precizniji podatak imaću tokom oktobra”, rekao je Ostojić.

On se sastao sa rukovodstvom bolnice i sindikatom te zdravstvene ustanove i dogovorio dalje aktivnosti kako bi ona funkcionisala.

Stečajna uprava očekuje da će plate biti finansirane uz pomoć Fonda za zdravstveno osiguranje i pozajmicama, kao što je sada bio slučaj i najavljuje da će angažovati još ljekara i radnika ako to bude potrebno.

Stečajni sudija Miodrag Anđelić je prvi sastanak povjerilaca zakazao za 21. oktobar, dok će ročište za ispitivanje potraživanja biti održano 8. novembra.

Privredni sud uvažio je prošle sedmice zahtjev Elektroprivrede i zbog nemogućnosti da se naplati njeno potraživanje u iznosu od oko 250 hiljada eura pokrenuo stečaj u Opštoj bolnici Meljine koja se nalazi u Herceg Novom. Račun preduzeća je, prema podacima Centralne banke u blokadi za iznos od oko 6,6 miliona eura.

“Prema izvještaju iz računovodstva, očekujemo da će biti prijavljena potraživanja u iznosu od oko 11 miliona eura, ali će se to sve konačno znati nakon održanog ročišta za ispitavanje potraživanja”, naveo Ostojić.

Prema nalazu poreske inspekcije zbog dužeg neplaćanja poreza i doprinosa potraživanje Poreske uprave prema bolnici iznosi oko 2,6 miliona eura.

“Vijesti” nezvanično saznaju da nominalno najveća potraživanja imaju povezane komercijlne banke iz Atlas grupacije - Atlas banka u stečaju i Invest banka Montenegro.

Rješenjem o pokretanju stečaja ukinuta je mjera o zabrani raspolaganja imovinom bolnice bez saglasnosti upravnika ili suda i sprovođenja prinudnih izvršenja prema bolnici. Sva prava upravljanja prešla su na stečajnog upravnika Ostojića.

Bonus video: