Gora: Bio sam šokiran kampanjom Pinka protiv "Vijesti"

Nikada nisam vidio situaciju u kojoj konkurent započinje program u udarnom terminu sa ciljem da ga upotrijebi protiv konkurencije“, istakao je bivši član Odbora direktora “Daily Pressa”
4278 pregleda 3 komentar(a)
U glavnim terminima 70 do 80 odsto prostora posvećeno napadima na “Vijesti”: Pink, Foto: Zoran Đurić
U glavnim terminima 70 do 80 odsto prostora posvećeno napadima na “Vijesti”: Pink, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.10.2019. 11:15h

Bivši član Odbora direktora “Daily Pressa” Jaroslav Gora kazao je juče tokom svjedočenja u Privrednom sudu da su prihod i poslovanje osnivača ND „Vijesti“ drastično opali tokom negativne kampanje Pink M, „u kojoj su kompanija i njeni članovi predstavljani kao neprijatelji države“.

„U to vrijeme započeo je novi program na TV Pink koji se zvao „Minut-dva“, u udarnom terminu, i 70-80 odsto sadržaja se odnosio na pitanja koja se tiču „Vijesti“ i članova kompanije. To je bilo takvog obima kakav nikad u svojoj karijeri nisam vidio. Kao član Borda sam bio time šokiran. Nikada nisam vidio situaciju u kojoj bilo koji konkurent započinje program u udarnom terminu sa ciljem da ga upotrijebi protiv konkurencije“, istakao je Gora napominjući da je to imalo „izuzetno štetan efekat na „Vijesti“ i uticalo na dramatičan način na prihod“.

Ekonomista Gora do 2015. bio je u bordu “Daily Pressa” kao predstavnik Media Development Investment Funda, jednog od glavnih akcionara „Vijesti“.

Apelacioni sud poništio je u prvoj polovini 2019. prošlogodišnju presudu Privrednog suda kojom je odbijen tužbeni zahtjev “Daily Pressa”, vrijedan 660.000 eura protiv Pink M Company. Negativna kampanja Pinka protiv “Vijesti” i njegovih osnivača, od 16. novembra 2013. do druge polovine februara 2014, predmet je ovog spora, a nastavljena je i nakon tog perioda.

U ponovljenom postupku, prvostepeni sud saslušava svjedoke, čije svjedočenje nije sproveo tokom prvog postupka, a do kraja 2019. se očekuju i potrebna vještačenja, o čemu sudija Dijana Raičković tek treba da odluči.

Predsjednik Borda Daily Pressa Željko Ivanović pitao je svjedoka da li se i u Poljskoj, odakle Gora potiče, nekad desilo nešto slično, da recimo jedna od vodećih televizija krene u kampanju protiv vodeće dnevne novine i to traje mjesecima, i godinama, i kako bi se to tretiralo u tom društvu, pred institucijama i poljskim sudovima.

Punomoćnici tuženog usprotivili su se da svjedok odgovara na to pitanje ističući da pitanje nema veze sa predmetom spora, da Crna Gora nije u EU, nakon čega je i sutkinja Raičković zabranila Gori da odgovori na to pitanje ocjenjujući da to “nije od značaja za rješenje ovog spora”.

Advokat Borivoj Pajović pitao je Goru koliko je fizički boravio u Crnoj Gori, s obzirom da je bio član Borda, na šta je on odgovorio da je avionom dolazio na svaki sastanak, u periodu od 2013. do 2015.

Advokati Pinka Pajović, Uroš Tešmanović i Jelena Đonović Vukotić juče su na samom početku svjedočenja doveli najprije u pitanje znanje engleskog jezika svjedoka, tokom svjedočenja Gore često su prigovarali na simultani prevod sudskog tumača Vesne Rašović. Nakon više prekida tužilačke strane i same sutkinje, Raičković je Pajovića opomenula posebnim rješenjem i zaprijetila mu novčanom kaznom do 1.000 eura, nakon čega se on izvinio sudu.

Ivanović: Treba li i Bil Gejts da pokaže diplomu

Sutkinja Raičković na sljedećem ročištu, koje je zakazano za 15. novembar, bi trebalo da odluči o zahtjevu advokatice Daily Pressa Marije Bradić da sud angažuje Milenka Popovića za vještaka ekonomsko-finansijske struke i regionalno poznatog medijskog eksperta Gorazda Slaka iz Slovenije, koji bio dao posebnu ekspertizu o onom što se dešavalo na medijskoj sceni u spornom periodu.

Željko Ivanović je istakao „da je suština ovog spora u tome da se utvrdi da li je jedan privredni subjekt nanio štetu drugom privrednom subjektu“.

Tužena strana nakon pet godina suđenja saglasila se sa ekonomsko-finansijskim vještačenjem, ali se usprotivila predlogu da Slak vještači u ovom sporu, dovodeći u pitanje njegov „kredibilitet i stručnost“, i posebno zbog toga što, kako tvrde, „nije sudski vještak“.

Tešmanović je naveo da je Slak, po sopstvenom priznanju, „nesvršeni student fizike pa nije jasno kako bi on vještačio u vezi ekonomskih okolnosti“.

„Navođenje punomoćnika tuženog da imenovani nije završio fakultet i da je studirao fiziku, te da samim tim ne može biti tretiran kao ekspert za medije, značilo bi da i Bil Gejts ne može biti ekspert za IT biznis“, odgovorio je Ivanović.

Sud je na kraju ročišta naložio advokatici “Daily Pressa” da u roku od osam dana dostavi sudu dokaze u vezi kredibiliteta Slake.

Bonus video: