Radulović: Finansijski sistem podriva vlast kojom rukovodi Marković

Vlada nedvosmisleno pokazuje da je izvršna vlast najveća prepreka vladavini prava i ujedno najveći podstrekač i pokrovitelj kršenja zakona na svim nivoima, kazao je pravni zastupnik NVO MANS
105 pregleda 4 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Veselin Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.03.2018. 10:29h

Stav Vlade da službenici koji podnose tužbe protiv države radi naknade štete na taj način podrivaju finansijski sistem države, još jednom nedvosmisleno pokazuje da je izvršna vlast najveća prepreka vladavini prava i ujedno najveći podstrekač i pokrovitelj kršenja zakona na svim nivoima, kazao je advokat Veselin Radulović, pravni zastupnik NVO MANS.

Umjesto da Vlada i njen premijer identifikuju odgovorne za kršenje zakona i pričinjavanje štete zaposlenima i da na tom mjestu traže razloge podrivanja finansijskog sistema, dodaje Radulović, oni su se "drznuli da optužuju one koji zaštitu svojih povrijeđenih prava traže tamo gdje se to i radi - pred nadležnim sudovima."

"Saopštenje Vlade u kome se posebno prozivaju i sudije koje zaštitu svojih prava traže pred sudom i sudije koje primjenjuju zakone i donose presude u tim predmetima, predstavlja neprimjeren i skandalozan pritisak izvršne vlasti na sudije i jasan pokušaj njihovog disciplinovanja. Zato bi vrh sudske vlasti morao odmah da osudi ovaj otvoreni pritisak na sudije da ne sude po zakonu već po volji izvršne vlasti. U sistemima vladavine prava izvršna vlast izvršava zakone i obezbeđuje uslove za njihovu punu primjenu. Na žalost, posljednji stav Vlade pokazuje da izvršna vlast u Crnoj Gori podstiče nezakonit rad, kreira i štiti ambijent neodgovornosti i istovremeno optužuje one koji su oštećeni i sudove koji im dosuđuju naknadu štete," kazao je Radulović.

Štaviše, dodaje on, premijer Marković pokušava dodatno javno da stigmatizuje sve one koji utužuju državu zbog nezakonitog rada, zahtjevom da se skine oznaka tajnosti sa ovog materijala kako bi se njihova imena objavila.

Istovremeno, ističe Radulović, premijer od javnosti skriva način na koji se donose odluke i rasprodaju preostali javni resursi na način koji upravo podriva finansijski sistem u pravom smislu.

Premijer Marković, smatra Radulović, veoma dobro zna da finansijski sistem države podriva korupcija vlasti kojom on rukovodi, a nikako ne oni koji su oštećeni njenim nezakonitim radom.

"Na kraju, podsjećamo javnost, premijera Markovića i njegovu Vladu koliko je podriven finansijski sistem države samo jednom presudom na osnovu koje je iz budžeta isplaćeno preko 10 miliona eura bratu bivšeg premijera. Podsjećamo koliko je podriven finansijski sistem države i brojnim palim garancijama koje je Vlada davala kontroverznim partnerima kao i brojnim odlukama Vlade kojima je pričinjena višemilionska šteta za državu i koje izvesno ukazuju na korupciju na najvišem nivou države. O svim tim slučajevima premijer i Vlada ćute, što najbolje pokazuje ko podriva finansijski sistem države i ko i u čiju korist pljačka državni budžet godinama", zaključio je Radulovćić.

Bonus video: