Javni tender nepotreban za kupovinu do 20.000 i radove do 40.000 eura

U Crnoj Gori se godišnje, u javnim nabavkama, potroši više od milijardu eura
4053 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oglašavanje otvorenog postupka, odnosno tendera, biće obavezno za kupovinu roba i usluga vrjednijih od 20.000 eura i za izvođenje radova vrjednije od 40.000 eura.

To je jedna od glavnih novina Predloga zakona o javnim nabavkama, koji je Vlada usvojila u četvrtak nakon prilično netransparentne procedure i otvorenih zamjerki iz nevladinog sektora.

Važeći Zakon o javnim nabavkama (ZJN) predviđa oglašavanje tendera za kupovinu roba i usluga vrijednih 15.000 eura i izvođenje radova od najmanje 30.000 eura.

U Crnoj Gori se godišnje, u javnim nabavkama, potroši više od milijardu eura.

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je cilj dugo pripremanog zakona veća efikasnost u trošenju državnog novca, uz evropske standard transparentnosti i odgovornosti.

Predloženim zakonom, o kojem tek treba da se izjasni Skupština, predviđeno je sedam različitih postupaka nabavki, ili dva više u odnosu na sada važeći propis.

Predviđen je otvoreni postupak nabavke, ograničeni postupak, konkurentski postupak sa pregovorima, pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za nadmetanje, partnerstvo za inovacije, konkurentski dijalog i pregovarački postupak sa prethodnim objavljivanjem poziva za nadmetanje. Sadašnjim ZJN previđeni su otvoreni postupak, ograničeni postupak, pregovarački postupak sa prethodnim objavljivanjem poziva za javno nadmetanje, pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanj i konkurs. Od suštinskih novina koje donosi novi zakon, iz Ministarstva finansija (MF) su naveli usklađivanje sa evropskim direktivama i vođenje potpune elektronske komunikacije u sistemu javnih nabavki.

“Povećanje transparentnosti je važan segment i MF će u narednom periodu nastaviti punu primjenu svih standarda najbolje prakse u dijelu obaveznosti objavljivanja dokumenata koji prate tenderske postupke”, izjavila je u četvrtak v.d. direktorica Direktorata za javne nabavke Jelena Jovetić.

Novina u dijelu izuzeća od primjene ZJN, biće podzakonski propis za jednostavne nabavke koji tek treba da donese MF. Više NVO pozvalo je MF još krajem juna da o Nacrtu ZJN organizuje javnu raspravu, kako bi omogućilo učešće zainteresovanih strana u izradi dokumenta koji će urediti višemilionsku potrošnju iz državnog budžeta.

Umjesto poziva za raspravu, MF je objavilo 10. juna 2019. Poziv za javne konsultacije povodom teksta Predloga Zakona o javnim nabavkama, koji je, kako su i sami priznali, “inoviran u odnosu na verziju povodom koje je sprovođena javna rasprava u periodu februar – mart 2018. godine“.

“Od prethodne javne rasprave prošlo je više od godinu dana, a tekst zakona više puta je mijenjan i dva puta poslat Evropskoj komisiji (EK) na mišljenje – u septembru 2018. i martu 2019. Stoga je očigledno da je ovaj tekst pretrpio znatne izmjene sa kojima javnost mora biti upoznata kroz organizovanje javne rasprave, a ne javnih konsultacija”, saopštili su krajem juna iz nevladinog sektora u pozivu MF.

Evropska komisija kritikuje “odsustvo javnosti da zna”

Jedna od primjedbi Evropske komisije na dosadašnji rad Ministarstva finansija, a koja je bila sadržana u posljednja dva izvještaja, glasila je - “odsustvo javnosti da zna”.

To je za “Vijesti” potvrdio dugogodišnji visoki funkcioner, insistirajući na anonimnosti.

“Vijesti” su u petak pokušale da kontaktiraju v.d. direktoricu Direktorata za politiku javnih nabavki u MF Jelenu Jovetić tim povodom i da čuju njeno mišljenje o zamjerkama iz NVO sektora, ali se ona nije javljala na broj telefona.

Đurnić: Tretirali su komentare na stari tekst

Ana Đurnić
Ana Đurnić(Foto: IA)

Kao članica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 5 - Javne nabavke, tekst zakona dobila sam 16. septembra, svega 20-ak dana prije nego što ga je Vlada usvojila, i na dostavljeni tekst uputila komentare Instituta alternative, kaže Ana Đurnić iz “Instituta alternativa”.

“Međutim, u Izvještaju sa javne rasprave MF nije se odredilo u odnosu na naše komentare koje smo kroz Radnu grupu poslali, već su tretirali naše komentare koje smo slali u okviru javne rasprave održane u martu 2018. Tada je na javnoj raspravi bio znatno drugačiji tekst zakona, zbog čega smo ranije i insistirali na organizovanju nove javne rasprave povodom aktuelnog teksta”. Budući da predloženi tekst novog zakona predviđa veliki broj podzakonskih akata, a da će neki od njih tretirati nabavke koje su se do sada pokazale kao posebno netransparentne, nekonkurentne i podložne zloupotrebama, poput nabavki male vrijednosti i nabavki za bezbjednost i odbranu, Đurnić dodaje da je “neophodno da MF u narednom periodu uključi predstavnike NVO i javnost u pripremu ovih podzakonskih akata”.

Bonus video: