Mlađi Gvozdenović postao konsultant

Da Gvozdenović namjerava da se bavi konsultantskim uslugama, bilo je očigledno krajem septembra, kada je bio dio delegacije inostranih investitora na prijemu kod premijera Duška Markovića
16936 pregleda 8 komentar(a)
Delegacija investitora i Gvozdenović kod Markovića, Foto: Bojana Ćupić
Delegacija investitora i Gvozdenović kod Markovića, Foto: Bojana Ćupić

Marko Gvozdenović, sin potpredsjednika Skupštine Crne Gore Branimira Gvozdenovića, osnovao je sredinom avgusta firmu koja će se baviti konsultantskim poslovima.

Prema Centralnom registru privrednihh subjekata, osnovna djelatnost kompanije “Iron investments and advisory” su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Mlađi Gvozdenović je osnivač i izvršni direktor firme, čije je sjedište u Podgorici.

Da Gvozdenović namjerava da se bavi konsultantskim uslugama, bilo je očigledno krajem septembra, kada je bio dio delegacije inostranih investitora na prijemu kod premijera Duška Markovića.

Marković se tada sastao sa predstavnicima kompanija “Northstar“ i “Marriott“ koje namjeravaju u Herceg Novom da grade rizort Ritz Carlton Montenegro, vrijedan 210 miliona eura.

Na sajtu Vlade objavljene su i fotografije sa sastanka, na kojoj je i Gvozdenović, ali u saopštenju medijima nije pojašnjeno prisustvo sina nekadašnjeg ministra u raznim resorima, koji je diktirao urbanizaciju, posebno primorja.

Stariji Gvozdenović je povezivan upravo sa kompanijom “Northstar“, a tu vezu visokog funkcionera DPS-a sa milionskim projektom objelodanio je odbjegli biznismen, vlasnik Atlas grupe Duško Knežević. On je kuma Branimira Gvozdenovića označio kao stvarnog vlasnika više atraktivnih lokacija i projekata.

“Brano je u Rosama, na Luštici takođe vlasnik zemljišta, koje se vodi na kompaniju ‘Northstar’, a naziv projekta je ‘Montrose’”, rekao je tada Knežević.

Gvozdenović je odgovorio da su to laži.

Vlada je u aprilu odlučila da status javnog interesa dodijeli stambeno-turističkom projektu “Monterose”, koji predviđa izgradnju apartmana za prodaju i turističkih sadražaja na Rosama.

Projekat vodi firma “Northstar” iz Podgorice, ali se njen pravi vlasnik već deset godina krije iza mreže of-šor firmi.

Status javnog interesa omogućava investitoru da jednostavnije i jeftinije gradi i ima pristup infrastrukturi, kao i prednost u rješavanju imovinskih sporova.

Ugovor o dugoročnom zakupu zemljišta iznad na Rosama, iznad plaže Dobreč, potpisan je još u septembru 2009.

Rizort Ritz Carlton Montenegro, kako je najavljeno nakon sastnaka sa Markovićem, biće hotel sa 120 soba i 180 apartmana. Očekuje se da prva faza projekta, u kojoj će biti izgrađen hotel, 113 apartmana i 13 vila, te četiri restorana, bude završena na ljeto 2023.

Marko Gvozdenović navodno je nedavno predstavljao i kompaniju “Mia investments“, koju su formalno osnovali turski biznismeni, na razgovorima u Vladi, tvrde Demokrate.

U otvorenom pismu koje su “Vijesti“ prekjuče objavile, Demokrate su pozvale aktuelnog ministra održivog razvoja Pavla Radulovića i glavnog državnog arhitektu Dušana Vuksanovića da objelodane ko je bio na sastancima ispred kontroverzne firme.

“Mia investments“ planira da na placu ispred Jadranskog sajma gradi hotelsko-apartmanski kompleks od 50 miliona eura.

Riječ je o placu koji je uknjižen na firmu “Safiro beach“, iza koje, prema tvrdnjama Duška Kneževića, stoje stariji Gvozdenović i šef države i vladajućeg DPS-a Milo Đukanović. Oni su to demantovali.

Mlađi Gvozdenović godinama se dovodi u vezu sa placem i plažnim barom na Slovenskoj plaži.

Bonus video: