"Ne bježati od dopunskog zdravstvenog osiguranja"

Šćekić poručuje da je dobro što Agencija za nadzor osiguranja i osiguravajuće kuće spremaju komunikacionu strategiju da bi se građani informisali o prednostima koje nudi to tržište na kome trenutno dominiraju obavezna osiguranja
3118 pregleda 3 komentar(a)
Raste suma za isplaćene štete: Šćekić, Foto: Luka Zeković
Raste suma za isplaćene štete: Šćekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.10.2019. 13:29h

Izvršni direktor Sava osiguranja Nebojša Šćekić, ocijenio je da bi bilo dobro da se odredi novi rok za uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja od kojeg je država odustala ove godine i da se svi fokusiraju na njegovu primjenu.

“Mogu se složiti da situacija nije idealna i da još treba raditi na uslovima za njegovu realizaciju, ali ne možemo dovijeka odlagati nešto što već dobro funkcioniše u zemljama čije standarde težimo da dostignemo”, kazao je Šćekić u intervjuu “Vijestima”.

Dopunsko zdravstveno osiguranje je oblik dobrovoljnog, kolektivnog ili individualnog osiguranja, koje se može ugovoriti nezavisno od obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Šćekić je ocijenio pozitivnim i to što Agencija za nadzor osiguranja i osiguravajuće kuće spremaju komunikacionu strategiju kako bi se građani informisali o prednostima koje nudi to tržište na kome trenutno dominiraju obavezna osiguranja koja su nažalost odlika slabo razvijenih tržišta.

Na tržištu i dalje dominiraju obavezna osiguranja u saobraćaju. Da li bi osiguravači mogli da urade nešto više na promociji drugih vrsta osiguranja i podstaknu njihov rast (životno, osiguranje imovine, osiguranje od posljedica nezgode...?

Dominacija obaveznih osiguranja je nažalost odlika slabije razvijenih tržišta. Ako isključimo obaveznu autoodgovornost i nezgodu zaposlenih, kasko koji je, da tako kažem, isforsiran pravilima lizing kuća, zatim i osiguranja na kojima banke insistiraju prilikom kreditiranja, vidimo da pravog, dobrovoljnog osiguranja imovine i lica u Crnoj Gori ima vrlo malo. To je i glavni razlog što je premija osiguranja po glavi stanovnika u Crnoj Gori, gotovo deset puta manja nego recimo u Sloveniji. Odnos sa razvijenim zemljama Zapadne Evrope je još nepovoljniji za nas, mada treba reći i da smo neznatno bolji u poređenju sa neposrednim okruženjem. Sve ovo govorim kao uvod u odgovor na vaše pitanje. Smatram da u prošlosti ni mi osiguravači, a sa nama i država, nismo dovoljno uradili na promociji naše branše i edukaciji stanovništva. To upravo i želimo da promijenimo i gajim velika očekivanja od izrade Komunikacione strategije za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori i veću informisanost građana, koja se na inicijativu Agencije za nadzor osiguranja i učešće osiguravajućih kompanija, priprema.

Kako gledate na to što je Crna Gora odustala od koncepta uvođenja dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Mislim da ovo nije prvo odlaganje, a razlog je čini mi se uvijek isti. Ideja je bila da 20 odsto cijene zdravstvenog osiguranja snosi osiguranik, kroz dopunsko zdravstveno osiguranje. Kako su saopštili iz Vlade tada ako se dobro sjećam, smatrali su da je još rano za ovako nešto i da građani nisu dovoljno zainteresovani za taj oblik zdravstvenog osiguranja. Ja se mogu složiti da situacija nije idealna i da još treba raditi na uslovima za njegovu realizaciju, ali ne možemo dovijeka odlagati nešto što već dobro funkcioniše u zemljama, čije standarde težimo da dostignemo. Istina je da ne treba ući u to ako nismo dovoljno spremni, ali bi bilo dobro i da odredimo neki datum, fokusiramo se na pripremu i više ne odlažemo njegovo uvođenje.

Koji su razlozi zbog kojih su osiguravajuće kuće odlučile da smanje proviziju za prodaju polise obaveznih osiguranja (osiguranje od autoodgovornosti) i da li su utemeljene tvrdnje dijela vlasnika tehničkih centara da oni zbog toga moraju da povećaju cijene tehničkog pregleda vozila?

Provizija koju osiguravajuće kompanije isplaćuju svojim zastupnicima je definisana važećim propisima, tako da se Sava osiguranje, a po informacijama koje ja imam i ostale kompanije koje se bave tom vrstom posla, pridržavaju toga u potpunosti. Što se tiče poslovanja centara za tehnički pregled vozila, oni cijene svojih usluga određuju u skladu sa svojom poslovnom politikom i mi na to ne možemo da utičemo.

Šta će donijeti novi Zakon o osiguranju koji je u pripremi ?

Novi zakon se bavi usklađivanjem domaćih propisa sa propisima u EU. Kada je konkretno naša branša u pitanju, to se prije svega odnosi na usklađivanje sa regulativom definisanom kroz Solventnost II, ali i sa nekim drugim direktivama koje EU nameće osiguravajućim kompanijama. Obaveze osiguravajućih kompanija će biti veće u samom upravljanju i kapitalu, ali i u izvještavanju prema našem nadzoru, odnosno, Agenciji za nadzor osiguranja. Iako je zakon još u pripremi i trebaće neko vrijeme da prođe svu potrebnu proceduru prije usvajanja, mislim da su osiguravajuće kompanije već počele pripremu za njegovu primjenu, kako bi što spremnije dočekale njegovo donošenje. Kao što znate, većina nas koji poslujemo na tržištu Crne Gore smo dio nekih većih osiguravajućih grupacija i dužni smo da prihvatamo dobru praksu razvijenijih tržišta.

Dobro da Crna Gora ima Asocijaciju menadžera

Šta biste označili za najveći uspjeh Asocijacije menadžera Crne Gore i kako ste doživjeli nagradu koju ste dobili za najuspješnijeg menadžera u velikim preduzećima akcionarskim društvima za 2018. godinu?

Asocijacija menadžera Crne Gore je ugledno i prepoznatljivo poslovno udruženje, kako kod nas, tako i u regionu. Ako pogledate spisak članova Asocijacije, vidjećete da se tamo nalazi većina najuspješnijih menadžera naše države. Jedna ovakva organizacija je nedostajala Crnoj Gori u prošlosti jer su ostala poslovna udruženja uglavnom bila udruženja kompanija i njihovih vlasnika, a Asocijacija se prvi put bavi onima koji su najzaslužniji za rezultate najuspješnijih kompanija na našem tržištu, odnosno, menadžerima.

Što se same nagrade tiče, mogu reći da sam iskreno ponosan na nagradu za najuspješnijeg menadžera u velikim preduzećima i akcionarskim društvima za 2018. godinu, koju sam dobio od Asocijacije. Doživljavam je kao krunu višegodišnjeg dobrog rada i rezultata koje postiže Sava osiguranje u Crnoj Gori. Ona je rezultat djelovanja jednog uigranog tima koji odlično radi, a kojim u proteklom periodu igrom slučaja baš ja rukovodim.

Dobra godina

Na osnovu dosadašnjeg poslovanja, kakva će biti ova godina za crnogorske osiguravače?

Sudeći po rezultatima ostvarenim u toku prva dva kvartala ove godine, 2019. godina će biti uspješna godina kada je u pitanju tržište neživotnih osiguranja u Crnoj Gori. Naime, u prvoj polovini ove godine ostvaren je rast bruto fakturisane premije od 12,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 38,9 milion eura. Osiguravajuća društva su ostvarila 31,3 odsto više dobiti u odnosu na isti period 2018. godine. Istina, mi smo još daleko od prosječne premije po stanovniku u razvijenim zemljama, pa ovi procenti treba da se posmatraju i u tom kontekstu, ali mislim da idemo u pravom pravcu. Možda ne brzinom koju bih lično volio, ali u svakako pravom smjeru.

Što se tiče nas, Sava osiguranje je zadržalo jednu od liderskih pozicija na domaćem tržištu neživotnih osiguranja, sa ostvarenih 7,14 miliona eura bruto fakturisane premije i neto dobiti od preko milion eura. U isto vrijeme rastu i isplaćene štete, kako u broju, tako i u isplaćenim sumama. Ako se nastavi ovaj trend mislim da će ova godina biti jedna od rekordnih po ukupnoj isplaćenoj sumi. To nije dobro za rezultat na kraju, no to je suština našeg posla i najbitniji dio za naše klijente. Zbog toga u suštini i postojimo.

Bonus video: