ZZZ objavio poziv za dodjelu bespovratnih sredastava za pokretanje novih biznisa

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić je, kako se navodi u saopštenju, kazao da Vlada posvećeno realizuje mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, usmjerene ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti
974 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: ZZZCG
Sa konferencije, Foto: ZZZCG

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) objavio je jutros prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 1,2 miliona eura, za pokretanje novih biznisa.

Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za više od 400 korisnika grantova za samozapošljavanje odnosno više od 400 novih biznisa. Bespovratna sredstva će iznositi od tri hiljade eura do 7,5 hiljada eura.

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, kazao je da će u tri godine trajanja projekta za samozapošljavanje raspodijeliti ukupno 3,5 miliona eura.

„Ova sredstva su obezbjeđena iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), kroz Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Program je nastavak uspješne saradnje Evropske komisije (EK) i Vlade u oblasti socijalne politike, politika zapošljavanja i obrazovanja“, rekao je Purišić na konferenciji koju je organizovao Zavod u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Purišić je, kako se navodi u saopštenju, kazao da Vlada posvećeno realizuje mjere i programe aktivne politike zapošljavanja, usmjerene ka povećanju zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti.

„Kao rezultat, u proteklih nekoliko godina imamo značajno smanjenje stope nezaposlenosti. Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, smanjena je sa 17,7 odsto koliko je bila u 2016. godini na 15,2 odsto u prošloj godini, odnosno na 14,3 odsto koliko je bila u drugom kvartalu ove godine“, dodao je Purišić.

Mjere za samozapošljavanje koje će se realizovati kroz taj poziv, kako je kazao, omogućiće učesnicima sticanje potrebnih znanja za prijavljivanje na slične pozive, sticanje vještina za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa, egzistenciju za sebe i svoju porodicu i u konačnom, doprinos zajednici kroz novouspostavljene biznise.

„Iskustvo je pokazalo da učesnici u pripremnim mjerama za samozapošljavanje imaju veću mogućnost zaposlenja i održivosti tog zaposlenja. Nova radna mjesta koja će se otvoriti kroz ovaj program od posebne su važnosti za naše građane u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti“, rekao je Purišić.

Direktor Zavoda, Suljo Mustafić, kazao je da je dugotrajna nezaposlenost i dalje jedan od ključnih izazova na tržištu rada, naročito među mladima.

“Zavod je jutros objavio prvi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava od tri hiljade do 7,5 hiljada eura. Taj novac će, kroz tri jednogodišnja ciklusa, biti dodijeljen za minimum 400 korisnika grantova za samozapošljavanje, odnosno 400 novih preduzeća, minimum 140 po pozivu”, rekao je Mustafić.

Priliku da se prijave, kako je precizirao, imaju svi nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Zavoda najmanje šest mjeseci na dan objavljivanja poziva, sa naglaskom na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene.

“Zato pozivam sve, koji su voljni da pokušaju da pokrenu svoj biznis, da se informišu u biroima rada širom Crne Gore kao i na sajtu Zavoda“, rekao je Mustafić i dodao da vjeruje da će bespovratna sredstva sigurno biti podsticajna.

On je kazao da novac koji nudi Zavod za zapošljavanje nije dar, već bespovratna podrška za pokretanje novog posla.

“Podrška koja sa sobom nosi veliku odgvoornost u sprovođenju, izvještavanju i održivosti“, dodao je Mustafić.

Osim finansijske podrške Zavod će, kako je rekao, kao servis blizak građanima, kandidatima obezbijediti obuku i savjetovanje prilikom prijavljivanja i u toku implementacije.

„Objavljeni javni poziv sadrži sve informacije, visinu iznosa sredstava, dužinu trajanja poziva kao i uslove učešća. Sadrži i informacije o dokumentaciji koja se prilaže uz zahtjev za učešće u programu, o pravima i obavezama korisnika kao i rokovima za podnošenje zahtjeva”, objasnio je Mustafić.

Kako je rekao, svi projektni predlozi koji budu prihvatljivi biće proslijeđeni na dalje razmatranje i ocjenu kvaliteta.

„Zbog regionalnog zaostajanja i veće stope nezaposlenosti na sjeveru, i kroz ovaj projekat, nastojaćemo da podstičemo zapošljavanje i u manje razvijenim sredinama”, poručio je Mustafić.

On je kazao da vjeruje da će Program grantova za samozapošljavanje biti važan činilac u privrednoj aktivnosti i pospješivanju ukupnog ambijenta za razvoj malog biznisa, a time i ukupnog stanja u crnogorskoj privredi.

Bonus video: