OKONČAN INVESTICIONI ARBITRAŽNI POSTUPAK

Ministarstvo: Još jedna u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija

Arbitražni tribunal jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između SR Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru
3734 pregleda 8 komentar(a)
Deripaska, Foto: AP
Deripaska, Foto: AP

Država Crna Gora je u investicionom arbitražnom postupku između bivšeg vlasnika KAP-a Olega Deripaske i Crne Gore odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv Deripaske i njegovih kompanija, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kako navode, postupajući arbitražni tribunal je 15. oktobra strankama dostavio svoju konačnu odluku i jednoglasno utvrdio da bilateralni sporazum o zaštiti stranih investicija koji je zaključen između Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, nije primjenljiv na Crnu Goru.

"Stoga, arbitražni tribunal se oglasio u potpunosti nenadležnim i odbio da dalje odlučuje o tužbenim zahtjevima g. Deripaske. Arbitražni tribunal je, dodatno, odredio da g. Deripaska Crnoj Gori nadoknadi sve troškove arbitraže i pravnog zastupanja koje je Crna Gora do sad snosila u ovom postupku", saopšteno je iz ministarstva.

Deripaska je, navode, ovaj arbitražni postupak pokrenuo decembra 2016. godine tvrdeći da je Crna Gora prekršila više obaveza sadržanih u pomenutom sporazumu o zaštiti stranih investicija.

"Iako nije bila opredijeljena tačna vrijednost spora, prethodno je najavljivano da će biti zahtijevana naknada štete ne manja od 600 miliona eura. Donošenjem konačne odluke u ovom postupku, Crna Gora je u potpunosti pobijedila potpuno neosnovane argumente g. Deripaske, i time odnijela još jednu u nizu pobjeda protiv g. Deripaske i njegovih kompanija", stoji u saopštenju.

Iz ministarstva podsjećaju da je ovo bio treći arbitražni postupak pokrenut protiv Crne Gore u vezi sa privatizacijom, poslovanjem i stečajem KAP-a. Prethodna dva postupka je pokrenula kiparska kompanija g. Deripaske, CEAC Holdings Limited, pri čemu jedan po osnovu bilateralnog sporazuma o zaštiti stranih investicija između Srbije i Crne Gore i Republike Kipar, a drugi po osnovu Ugovora o poravnanju iz novembra 2009. godine.

"U oba takva postupka postupajući arbitražni tribunali su odbijali CEAC-ove zahtjeve i dosudili Crnoj Gori troškove postupka. CEAC i dalje odbija da dobrovoljno isplati iznose na koje je obavezan pomenutim arbitražnim odlukama, i opstruira sudske postupke kroz koje Crna Gora pokušava prinudno da naplati svoja potraživanja", saopšteno je iz ministarstva.

Arbitražni tribunal u postupku protiv g. Deripaske činili su predsjedavajuća Jean Kalicki, i ko-arbitri Brigitte Stern i Zachary Douglas QC.

Crnu Goru su zastupali advokatska kancelarija Moravčević Vojnović i partneri AOD (u saradnji sa Schönherr) iz Beograda (advokati Slaven Moravčević, Jelena Bezarević Pajić, Tanja Šumar i Vanja Tica) i David Pawlak iz Varšave i Vašingona. Tužioca su u ovom postupku zastupali Egorov Puginsky Afanasiev & Partners (Moskva), prof. Guglielmo Verdirame i dr Kate Parlett (London) i Hecate Legal Advisory LLC (Moskva).

Preporučujemo za Vas