Stratus sprema tužbu zbog 1,9 miliona

Dušan Mrkaić, gazda Stratusa, firme koja se žalila na tender i čija je žalba novom odlukom Komisije odbijena, potvrdio je “Vijestima” da će u zakonskom roku od 20 dana podnijeti tužbu Upravnom sudu jer je, kako tvrdi, “Komisija, u istom slučaju, imala različite aršine i samu sebe demantovala”
1626 pregleda 4 komentar(a)
Nabavka kancelarijskog materijala za Vladine službe sporna već dvije godine (ilustracija), Foto: Mojakancelarija
Nabavka kancelarijskog materijala za Vladine službe sporna već dvije godine (ilustracija), Foto: Mojakancelarija

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki početkom septembra svojim rješenjem utvrdila da je ponuda firme “Kastex” neispravna i nezakonito izabrana na milionskom tenderu Uprave za imovinu za nabavku kancelarijskog materijala, ali je novom odlukom, donijetom prošle sedmice, istoj firmi potvrdila ovaj vrijedan posao.

Dušan Mrkaić, gazda Stratusa, firme koja se žalila na tender i čija je žalba novom odlukom Komisije odbijena, potvrdio je “Vijestima” da će u zakonskom roku od 20 dana podnijeti tužbu Upravnom sudu jer je, kako tvrdi, “Komisija, u istom slučaju, imala različite aršine i samu sebe demantovala”.

Ukupna procijenjena vrijednost nabavke za vrijeme trajanja okvirnog sporazuma tokom dvije godine, sa uračunatim PDV-om, procijenjena je na 1,9 miliona eura. Uprava za imovinu kojom rukovodi Blažo Šaranović prethodno je tokom septembra firmi Kastex dodijelila posao.

Novom odlukom Državna komisija je kao neosnovan odbila žalbeni navod Stratusa da je ponuđač dostavio samo djelimično prevedene sertifikate koje je nemoguće ispitati na jeziku u službenoj upotrebi.

Neosnovan je bio i navod žalioca da je prvorangirani ponuđač dostavio uzorak glicerinskog ovlaživača prstiju za koji se ne može utvrditi da odgovara brendu ponuđenom u finansjom dijelu ponude. Komisija je i odbila kao neosnovan navod da je Kastex dostavio uzorak za protokolarnu mapu - mapu A4 kožnu sa grbom Crne Gore, koja ne odgovara dimenzijama traženim tenderskom dokumentacijom.

Državna komisija je prethodnim rješenjem od 4. septembra utvrdila više razloga za neispravnost ponude Kastexa. Među njima su bile neovjerene kopije jednog sertifikata, falio je potpis stalnog sudskog tumača za engleski jezik…

Ukupna ponuđena cijena sa PDV-om prvorangirane kompanije, za prvu godinu sporazuma, iznosi 836.641,06 eura. Ponude tri preostale firme koje su učestvovale na nadmetanju: “Ljetopis”, “Stratus” i “Raster Office” odbijene su kao neispravne.

Ova javna nabavka traje već dvije godine, a Vlada je, u međuvremenu, potrebni kancelarijski materijal kupovala na malo od “Kastexa”.

Iz Uprave za imovinu su ranije saopštili da im “Stratus” onemogućava završetak nabavke, dok je Mrkaić javno optuživao tu instituciju “da pokušava namjestiti posao na štetu budžeta”.

Iz Kastexa su odlučno negirali da su bili privilegovani na ovom tenderu, tvrdeći da je njihov uspjeh zasnovan na radu, a da su se tri firme udružile protiv njih “u pokušaju njene eliminacije iz tržišne utakmice i stvaranja sopstvenog monopolskog položaja”.

Kastex je saopštio da su pred nadležnim sudskim organima dokazali da je prethodni postupak ove javne nabavke nezakonito poništen.

Bonus video: