Marković: Nema para za povišicu u upravi i pravosuđu; Sindikat sprema odluku

Sindikat uprave i pravosuđa tražio povećanje zarada od 15 odsto
5785 pregleda 15 komentar(a)
Neuspješni pregovori, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Neuspješni pregovori, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vlada zbog finansijskih ograničenja nema mogućnost da poveća zarade u sektoru uprave i pravosuđa, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković, odbijajući time zahtjev ovog granskog sindikata, koji predstavlja oko 20 hiljada zaposlenih.

Iz ovog sindikata je nakon sastanka saopšteno da će upoznati svoje članove sa odgovorom, nakon čega će donijeti odluku o svojim daljim potezima i aktivnostima.

Glavni odbor ovog najvećeg sindikata u Crnoj Gori je 26. septembra donio odluku da od Vlade traži povećanje zarada od 15 odsto

"Davno je sazreo trenutak da se traži povećanje zarada. Nadamo se da će Vlada imati razumjevanja i za ovaj dio svojih službenika kao što ima razumjevanja i za ostale. Poslednje uvećanje bilo je davne 2016. godine sa donošenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i to je uvećanje bilo do minornih 5 odsto, i to ne za sve zaposlene. Tražimo od Vlade da obezbjedi sredstva za uvećanje plata a ubjeđeni smo da sredstva postoje, jer kao što je sva javnost upoznata para ima za sve drugo osim za običnog radnika", naveo je tada odluci Glavnog odbora ovog sindikata. Predstavnici sindikata zatražili su od premijera da "ispoštuje zahtjev Sindikata za uvećanje zarada za zaposlene u državnoj upravi, lokalnim upravama i pravosuđu, na potpuno identičan način kao što se to planira sa zaposlenima u prosvjeti i zdravstvu, te da ukoliko se ne ispoštuje zahtjev u pitanju će biti jedna velika diskriminacija 20.000 zaposlenih".

U saopštenju iz Vlade navedeno je da premijer ima razumjevanje za zahtjeve ovog sindikata te da je "ukazao na činjenicu da su plate zaposlenih u javnoj upravi povećane donošenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, te da je razlog najavljenog povećanja zarada u zdravstvu i prosvjeti činjenica da u tim sektorima nakon usvajanja ovog Zakona 2016. godine, nije bilo povećanja".

"Predsjednik Vlade je iznio i niz finansijskih ograničenja koja u ovom trenutku isključuju mogućnost povećanja zarada u upravi i pravosuđu. Izuzetak bi mogli biti službenici sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima u sektoru bezbjednosti i pravde, za koje se već traži način i model za veću zaradu za konkretne poslove i ostvareni rezultat", navedeno je u saopštenju iz Markovićevog kabineta.

Obje strane su saopštile da je premijer podržao predlog osnivanja stambene zadruge. Sindikat je naveo i da je dogovoren ačin "usklađivanja, odnosno pregovaranje i potpisivanje izmjena Granskog kolektivnog ugovora za oblast uprave i pravosuđa", a iz kabineta Markovića "da postoji obostrana suglasnost za nastavak intenzivnog dijaloga, uz iskazano uvažavanje potreba zaposlenih u upravi i pravosuđu".

Sindikat je saopštio da je na sastanku razgovarano i o načinu rješavanja bezbjedonosnih problema koji se dešavaju prema zaposlenima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, kao i nedefinisanih i problematičnih normi na kojima počiva funkcionisanje UIKS-a, a iz Vlade je navedeno da je "bilo riječi o položaju i složenim uslovima rada zaposlenih u zatvorskom sistemu, i da su dogovoreni naredni koraci na stvaranju normativnih pretpostavki kako bi bila unaprijeđena funkcionalnost Uprave za izvršenje krivičnih sankcija".

Bonus video: