ANALIZA FIDELITY CONSULTINGA ZA PREDUZEĆE VODOVOD I KANALIZACIJA

Prihodi porasli 800.000 eura, a troškovi za plate 1,5 miliona

Prema analizi Fidelity Consultinga, podgorički Vodovod ima 25 odsto više zaposlenih nego 2013.
2364 pregleda 2 komentar(a)
Upravna zgrada Vodovoda, Foto: Luka Zeković
Upravna zgrada Vodovoda, Foto: Luka Zeković

Preduzeće Vodovod i kanalizacija iz Podgorice ima za oko 800 hiljada eura veće poslovne prihode nego 2013. godine, ali ima i 25 odsto više zaposlenih i trošak plata koji je veći za 1,5 miliona eura, pokazuje analiza konsultantske kuće Fidelity Consulting iz Podgorice.

“Poslovni prihodi od prodaje 2013. godine iznosili su 11,1 milion eura, dok je broj zaposlenih bio oko 450, a trošak plata za tu godinu je iznosio 4,64 miliona eura. Poslovni prihodi od prodaje 2018. godine iznosili su 11,9 miliona eura, dok je broj zaposlenih bio 604, a trošak plata za 2018. godinu iznosio je 6,27 miliona eura”, navodi se u analizi.

Navode da zbog toga priča o povećanju cijene vode zbilja toliko providna, “da joj ni dobro upakovana ambalaža ne može pomoći”.

“Nemojte ljudima podmetati nova povećanja već racionalizujte poslovanje i počnite da se bavite svojim poslom”, poručili su iz konsultantske kuće.

Prema saznanjima “Vijesti”, riječ je mahom o partijskom zapošljavanju u proteklih pet godina.

Od kraja 2018. godine podgoričkim Vodovodom rukovodi Filip Makrid, koji je ranije bio tehnički direktor u preduzeću.

Prije njega direktor Vodovoda, punih osam godina, bio je dugogodišnji šef podgoričkog DPS-a Vladan Vučelić, koji je od kraja prošle godine direktor Luke Bar.

Lokalno preduzeće planira tokom narednih pet godina da izjednači cijenu vode za građane sa cijenom koju plaćaju pravna lica. Očigledno je, međutim, da proteklih pet godina nijesu ulagali dovoljno u vodovodnu mrežu, jer se na putu do potrošača u cijevima izgubi najmanje 48 odsto vode.

Preporučujemo za Vas