Orlandić: U oktobru rast prometa putnika čak 20 odsto

U poslovodstvu ACG očekuju da će do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biti opsluženo ukupno oko 2,6 miliona putnika
1204 pregleda 2 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Od početka godine na oba crnogorska aerodroma opsluženo je 2.454.048 putnika, čak 190 hiljada više nego tokom prvih 10 mjeseci prošle godine, saopšteno je iz menadžmenta preduzeća “Aerodromi Crne Gore”.

“Samo u oktobru kroz naša oba aerodroma prošlo je 190.339 putnika, što predstavlja rast od čak 20 odsto, u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 106.566, a na Aerodromu Tivat 83.773 putnika. Ovi podaci potvrđuju naše najave tokom godine da će 2019. godina bitirekordna i premašiti sve prethodne", kazao je danas izvršni direktor ACG Danilo Orlandić (SD).

U poslovodstvu ACG očekuju da će do kraja godine na oba crnogorska aerodroma biti opsluženo ukupno oko 2.600.000 putnika.

Inače, OO Socijaldemokrata Tivta danas je počeo sa prikupljanjem potpisa građana za održavanje lokalnog referenduma u Tivtu u vezi namjere Vlade da tivatski aerodrome da u 30-godišnju koncesiju.

“Cijeneći da u ovom poslu Vlade i budućeg koncesionara jedini gubitnik može biti opština Tivat, a ne želeći da ovo bude samo usko politička priča bilo koje partije pa ni naše, pozivamo sve nevladine organizacije, političke partije i sve sugrađane, da u što većem broju zajedno prikupimo i više nego dovoljan broj potpisa, kako bismo poslali jasnu i snažnu poruku da su Tivćani protiv davanja u koncesiju Aerodroma Tivat", saopšteno je tim povodom iz OO SD Tivat.

Funkcioner i odbornik te partije Igor Petković na posljednjoj sjednici lokalnog parlemneta ocijenio je da će, ukoliko se realizuje aktuelni koncesioni aranžman za vazdušne luke na kojem insistitta DPS i BS dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori, Tivat pretrpjeti direktnu štetu od najmanje oko 30 miliona eura.

Petković smatra da je koncesioni aražman za aerodrome koga je pripremilo Ministarstvo saobraćaja i turizma Osmana Nurkovića (BS), a u kojem je trenutno u toku pretkfalifikaciona procedura primarne selekcije zainteresovanih kompanija, nezakonit sa više aspekata.

Na davanje aerodroma u koncesiju osvrnula se i predsjednica SDP Draginja Vuksanović Stanković koja je danas posjetila je Tivat u okviru kampanje te partije pod nazivom „Crna Gora u pokretu“.

Ona je istakla da je i dok je SDP bio dio vladajuće koalicije u Crnoj Gori “bilo mnogo pokušaja od strane DPS da se otuđe aerodromi kao jedan od ključnih resursa ove države.”

“Nikada u tome nijesu uspjeli jer smo im uvijek stavljali do znanja da ni po koju cijenu nećemo dozvoliti rasprodaju aerodroma koja suštinski znači da se novac građana i ogroman profit ove kompanije sliva u džepove privilegovanih", izjavila je predsjednica SDP.

„Vidimo da su krenuli u rasprodaju aerodrome, a da niko vas građane Tivta o tome ništa nije pitao. Oni će sklapati milionske poslove i rasprodavati aerodrome, oni će uz to otimati i vašu zemlju i misle da vi o tome treba da ćutite. SDP nikada nije ćutao kada je trebalo braniti dobra ove zemlje od njihovih rasprodaja i štetnih privatizacija, pa neće ni sada. Prije dvije godine pokrenuli smo peticiju da se vi građani Tivta pitate o vašem aerodromu i prikupili veliki broj vaših potpisa. Nastavljamo sa tom akcijom i tražimo vašu podršku da zajedno stanemo na put otuđenju aerodroma. Tražimo pravo da se gradjani Tivta pitaju i sami odluče o sudbini aerodrome", navela je Vuksanović Stanković.

Ranije je OO DPS Tivta koji i sam ima većinu u SO Tivat što mu je dovoljno da blokira eventualno raspisivanje lokalnog referenduma, saopštio da “snažno podržava ono što je državna politika i strategija dalje valorizacije ACG."

“Vjerujemo da je odluka Vlade da dalje razvije crnogorske aerodrome kroz koncesiju ispravna te da će njeni višestruki benefiti biti vidljivi već i u bliskoj budućnosti. Oni će biti na korist ne samo gradu Tivtu i zaposlenima na tivatskom aerodromu već i državi Crnoj Gori kroz dodatnu turističku pozicioniranost naše države kao cjelogodišnje visokoplatežne turističke destinacije od čega će benefite imati svi gradjani Crne Gore. Raspisivanje referenduma, koji je konsultativnog karaktera, od strane naših koalicionih partnera razumijemo kao demokratsko sredstvo u borbi za ostvarenje svojih vizija razvoja ali ipak vjerujemo da će vrijeme koje je pred nama pokazati ispravnost dalje valorizacije aerodroma kroz postupak koncesije te da će se pokazati puna ispravnost politike DPS po ovom pitanju", poručila je predsjednica OO DPS Tivta Jovanka Laličić.

Bonus video: