REKORDNA POSJEĆENOST

Do kraja godine očekuju 270 hiljada turista u NP Durmitor

„Naredna sezona je od izuzetnog značaja jer nas očekuje Ekspo Dubai koji je planiran da bude krajem sljedeće godine, odnosno u oktobru i traje šest mjeseci“, rekao je Klica
583 pregleda 0 komentar(a)
Durmitor, Foto: Shutterstock
Durmitor, Foto: Shutterstock

Nacionalni park (NP) Durmitor imao je najuspješniju turističku i poslovnu godinu do sada, a očekuje se da će taj park do kraja godine posjetiti 270 hiljada turista, saopšteno je na Socio-ekonomskom forumu NP-a.

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), Elvir Klica, kazao je da su nacionalni parkovi imali rekordnu posjetu i da je u pet parkova boravilo više od pola miliona turista.

On je rekao da se pored uvijek dobre posjete NP Durmitor, ove godine izdvojio se sa dobrim rezultatima i NP Skadarsko jezero.

"Ipak, nijesu finansijski parametri ono što nam je prioritet, već zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti parkova koji su i razlog zbog kojeg se iz godine u godinu i povećava interesovanje za njih“, kazao je Klica.

On je dodao da je cilj Socio-ekonomskog savjeta da sa predstavnicima institucija, lokalnih turističkih organizacija, NVO sektora i reprezentativnim predstavnicima turističke privrede durmitorskog područja zajedno planiraju i narednu zimsku sezonu.

„Naredna sezona je od izuzetnog značaja jer nas očekuje Ekspo Dubai koji je planiran da bude krajem sljedeće godine, odnosno u oktobru i traje šest mjeseci“, rekao je Klica.

Prema njegovim riječima, događaj je prilika za promociju ljepota parkova jer će privući druga tržišta koja nisu zastupljena u Crnoj Gori i animirati ih da posjete državu.

„Očekujemo još bolje rezultate u sljedećoj sezoni, a u NP Durmitor ih očekujemo više od 300 hiljada. Organizovaćemo sastanke sa turističkim agencijama, sa lokalnim turističkim organizacijama i NTO, gdje ćemo dogovoriti učešće na sajmovima“, dodao je Klica.

Klica je kazao da će inicirati izgradnju treće trake i kružnog toga na samom ulazu u NP zbog velike gužve i pritiska koji trpi tokom sezone.

Direktor NP Durmitor, Tomo Pajović, istakao je da je i ove godine veliki priliv gostiju iz različitih krajeva dolazio da posjeti i boravi u Nacionalnom parku.

„Lijepo vrijeme bilo je pogodno za posjetu parkovima, pa smo i u septembru i oktobru takođe imali značajno povećanje posjete“, naveo je Pajović.

Govoreći o raftingu, Pajović je rekao da se više od 26 hiljada osoba spustilo se kanjonom rijeke Tare, što je za 23 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„Sve ovo nam pokazuje da se za ovaj park saznalo, da on vrijedi da bude posjećen, da ima prirodne ljepote koje posjetioci žele da vide i posjete. To ujedno znači da ima prostora za poboljšanje i osmišljavanje novih ponuda“, naveo je Pajović.

Savjetnik za zaštitu i održivi razvoj Veselin Luburić istakao je da je jedna od ključnih strateških odrednica u Planovima upravljanja, unaprijeđenje saradnje sa lokalnom zajednicom i korisnicima prostora parka.

On je podsjetio je da je tokom godine izvršena markacija i remarkacija planinarskih staza, postavljen mobilijar, u potpunosti realizovan projekat „Panoramski put – Durmitorski prsten“, da su NPCG predstavljeni na brojnim sajmovima u regionu i inostranstvu.

Luburić je istakao da je u ovoj programskoj godini sproveden monitoring krovnih vrsta biodiverziteta i njihovih staništa.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, saopštio je da će za narednu godinu ponovo razmotriti da kandiduju projekte koji se tiču obnove infrastrukture do Crnog jezera, izgradnju kanalizacije, kružnog toka, parkinga, kao i nove rasvjete i vodovodne mreže.