Kupovinom domaćeg jača crnogorska ekonomija

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović kazao je da ovaj program ima višestruki značaj - zajedništva Vlade, privrednika i potrošača, povjerenja u domaće vrijednosti i sposobnosti, prevazilaženja naslijeđenih i nametnutih navika da više cijenimo tuđe nego svoje i značaj razumjevanja potreba potrošača za kvalitetnim, bezbjednim i tradicionanim proizvodima
99 pregleda 7 komentar(a)
Kupujmo domaće, Foto: Boris Pejović
Kupujmo domaće, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.04.2018. 18:01h

Program „Kupujmo domaće” u okviru kojeg su u šest marketa Voli, Idea, Aroma, HDL Laković, Franca i Megapromet posebno istaknuti prostori na kojima se prodaju domaći prehrambreni proizvodi, počeo je danas.

Predstavnici ministarstava poljoprivrede, ekonomije, Privredne komore, trgovačkih lanaca i proizvođača naveli su da su ciljevi programa veća vidljivost domaćih proizvoda u marketima i podsticanje potrošnje domaćih proizvoda, a da su očekivani efekti povećanje domaće proizvodnje, sigurnost postojećih radnih mjesta kod proizvođača i otvaranje novih, povećanje budžetskih prihoda i smanjenje uvoza hrane.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović kazao je da ovaj program ima višestruki značaj - zajedništva Vlade, privrednika i potrošača, povjerenja u domaće vrijednosti i sposobnosti, prevazilaženja naslijeđenih i nametnutih navika da više cijenimo tuđe nego svoje i značaj razumjevanja potreba potrošača za kvalitetnim, bezbjednim i tradicionanim proizvodima.

"Izborom domaćeg proizvoda želimo neposredno doprinijeti rastu domaće ekonomije, sigurnosti postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, čime ćemo obezbijediti više novca za plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i brigu o onima kojima je potrebna. Da bi naši privrednici bili uspješni neophodna im je podrška svih - Vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora, medija.. Potrebna im je podrška svakog kupca”, naveo je Simović.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je ovaj program osmišljen da traje i da bude stalna podrška domaćoj privredi.

"Jačanjem domaće ekonomije povećava životni standard svakoga od nas. Kroz program 'Biznis karavan' uvidjeli smo potrebe našim proizvođača i ovo je jedan od načina da ih podržimo. Kupci do sada nijesu znali kada u marketima prolaze pored crnogorskih proizvoda, sada će biti sigurni gdje se oni nalaze”, navela je Sekulić.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović kazao je da je sada pokrivenost uvoza izvozom svega 16 odsto, a uvoz hrane je deset puta veći od izvoza i pored prirodnih i drugih preduslova.

"Zahvaljujemo se trgovačkim lancima na afirmaciji domaćih proizvođača, očekujemo da se u program uključi i turistička privreda. Kupovinom domaćeg proizvoda domaći proizvođači biće podstaknuti da još više novca ulažu u nove tehnologije i kvalitet”, kazao je Golubović navodeći da su ponosni što je akcija Privredne komore „Dobro iz Crne Gore” bila temelj ovog programa.

Predsjednik odbora poljoprivredne i prehrambene industrije u PKCG Milutin Đuranović kazao je da će ovaj program imati veliki značaj za domaće proizvođače i njihovo osnaživanje.

"Domaći proizvođači su posebno ponosni na svježinu domaćeg proizvoda i kvalitet. Sada mnogi kupci prolaze pored domaćeg proizvoda pogledom tražeći uvozne proizvode, a dobar rezultat ovog programa biće kada kupci pogledom budu tražili domaći proizvod”, naveo je Đuranović.

Predstavnik trgovačkih lanaca, vlasnik Volija, Dragan Bokan naveo je da su trgovci ponosni što će dati doprinos podršci i promociji domaće proizvodnje.

"Ovaj program je uspješan zajednički rad da doprinesemo uspješnosti domaće proizvodnje. Ponosan sam kada u marketima u regionu vidim crnogorski proizvod. Dobijanje izvoznog broja za domaće proizvođače je potvrda da ispunjavaju sve uslove koje tržište nameće”, kazao je Bokan navodeći da se i kompanija Voli uključila i proizvodnju hrane na Šaskom polju kod Ulcinja.

Bonus video: