Dedić zadržao funkciju izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika

Peković kupio Maestral turs

Firma „Spencer & Hill“ bivšeg košarkaša Nikole Pekovića preuzela je hotelsku kompaniju “Maestral turs”, biznismena Blaža Dedića, od koje je prije dvije godine kupila bečićki hotel Mediteran
12882 pregleda 6 komentar(a)
Peković kupio hotel prije dvije godine: Mediteran, Foto: Vuk Lajović
Peković kupio hotel prije dvije godine: Mediteran, Foto: Vuk Lajović

Podgorička firma “Spencer & hill“ bivšeg košarkaša Nikole Pekovića preuzela je hotelsku kompaniju “Maestral turs” biznismena Blaža Dedića, od koje je prije dvije godine kupila bečićki hotel Mediteran.

Pekovićeva firma od kraja jula u Centralnom registru Privrednog suda vodi se kao stoodstotni vlasnik, dok je Dedić zadržao funkciju izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika.

Privredni sud je 2013. uveo stečaj u “Maestral tursu”, kada je ponudio na prodaju Mediteran za 68 miliona eura. Za četiri godine bilo je raspisano 16 oglasa za prodaju, ali nije bilo zainteresovanih kupaca, da bi tek 2017. Peković prijavio na oglas i kupio Mediteran za osam i po miliona eura.

Njegova firma „Spencer & Hill“ se potom upisuje u katastarsku evidenciju kao vlasnik hotelskog kompleksa, a ubrzo i banka za kredit od šest miliona upisuje hipoteku. Dvije godine od prodaje imovine, Pekovićeva firma sad zvanično preuzima i “Maestral turs”, koji u vlasništvu ima i polovinu zemljišnog kompleksa od 26 hiljada kvadrata u Ulcinju na lokalitetu “Za Glavicom”.

“Maestral turs“ je vlasnik jedan odsto kapitala u drugoj Dedićevoj firmi „Maestra inžinjering“ u koju je u septembru Privredni sud uveo stečaj. „Maestral inžinjering“ je vlasnik dijela stambene zgrade, koju je ova firma izgradila u Bečićima, a koji su ostali još neprodati.

Dedića su sprski mediji povezivali sa Darkom Šarićem, koji je nepravosnažno osuđen u Srbiji na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina. Pekoviću je Darkov mlađi brat Duško Šarić vjenčani kum.

Peković je dobio saglasnost od budvanske glavne arhitektice da rekonstruiše hotel „Mediteran“ kojim je predviđena dogradnja još jednog sprata. Osim dogradnje hotela, Pekovićeva firma „Spencer & Hill“ planira da u okviru hotelskog kompleksa na mjestu akava parka i garaže izgradi kondo hotel sa pet zvjezdica sa apartmanima za tržište.

Novo idejno rješenje dostavljeno je glavnoj gradskoj arhitektici, koja je prije sedam mjeseci odbila da izda saglanost Pekovićevoj firmi koja je planirala da gradi tri kule od po 11 do 15 spratova. To idejno rješnje je odbijeno.

Nakon što mu je predočeno da ne može da gradi solitere koji su protivni mediteranskom duhu, firma je izvršila ekspresne promjene i novim idejnim rješenjem sada se predviđa gradnja dviju zgrada od po devet spratova, koje na sredini povezuje atraktivni stakleni most.

Peković je vlasnik i dvije najpopularnije diskoteke u Crnoj Gori, budvanskog „Top Hila“ i kotorskog „Maximusa“, koje je po sopstvenom priznaju kupio nakon što je u firmama koje su njima upravljale bio uveden stečaj.

Duško Šarić u hotelskom biznisu

Pljevljak Duško Šarić zvanično je počeo da se bavi hotelskim biznisom u Crnoj Gori, nakon što je prije mjesec i po postao ortak sa Pekovićem u firmi „ Spencer & Hill team“ koja vodi menadžment u bečićkom „Mediteranu“.

Iako se godinama spekulisalo da su bečićki hotel kontrolisali braća Darko i Duško Šarić, dok je formalno bio u vlasništvu Blaža Dedića, sada i zvanično mlađi brat nepravosnažno osuđenog narkobosa, je u firmi koja vodi menadžment.

Duško Šarić od 12. septembra ima polovinu akcijskog kapitala u „Spencer& Hill Teamu“ koju je prije dvije godine osnovao Peković kada je trgovao hotel.