ISTRAŽIVANJE MINISTARSTVA EKONOMIJE

Većina potrošača ne traži zaštitu prava

Vraćanje kusura nalazi se na posljednjem mjestu kao pravo koje građani smatraju svojim
1107 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanj rezultata ankete, Foto: Ministarstvo ekonomije
Sa predstavljanj rezultata ankete, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 11.11.2019. 13:27h

Najveći broj ispitanika, njih 87,7 odsto, nije se obraćao državnim organima za zaštitu potrošačkih prava, dok se vraćanje kusura nalazi na posljednjem mjestu kao pravo koje građani smatraju svojim, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo ekonomije.

Šefica Biroa za odnose s javnošću Ministarstva, Marina Šaković, kazala je da je Ministarstvo u martu i aprilu ove godine sprovelo istraživanje koje je obuhvatilo anketu oko hiljadu ispitanika u 23 opštine, u prigradskim, gradskim i seoskim područjima.

“Radili smo uporedna iskustva sa 2011. godinom, gdje se vidi da su građani u određenoj mjeri više upoznati sa poznavanjem postojanja Zakona o zaštiti potrošača”, rekla je Šaković na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o poznavanju potrošačkih prava u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta Tehnička pomoć za usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU o unutrašnjem tržištu - AIM II, koji finansira EU, a implementira ga IBF International Consulting.

Šaković je kazala da prema dobijenim podacima, dvije trećine ispitanika zna da je u Crnoj Gori usvojen Zakon o zaštiti potrošača, dok je nivo upoznatosti anketiranih sa drugim zakonima iz te oblasti niži.

“U dijelu istraživanja koje se odnosi na prepoznavanje potrošačkih prava, ispitanici su kao najbitnije potrošačko parvo percipirali pravo na reklamaciju proizvoda, a zatim pravo da dobiju fiskalni račun. Vraćanje kusura je na posljednjem mjestu”, precizirala je Šaković.

Ona je saopštila da su rezultati ankete pokazali da se samo 12,3 odsto ispitanika obraćalo državnim organima kada su smatrali da su njihova prava ugrožena.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu, Jovo Rabrenović, saopštio je da je cilj bio da se vidi kako potrošači doživljavaju svoja potrošačka prava, odnosno koliko ih razumiju.

“Dodatni ciljevi su bili i da vidimo koliko potrošači poznaju Zakon o zaštiti potrošača, a i koliko su upoznati sa drugim zakonima iz oblasti zaštite potrošača”, dodao je Rabrenović.

Vođa projekta AIM II, Matjaž Logar, kazao je da je projekat počeo u novembru prošle godine i da traje ukupno dvije godine.

“Sveobuhvatan cilj projekta je olakšavanje trgovine i razvoja unutrašnjeg tržišta u Crnoj Gori u skladu sa pravnom tekovinom EU”, rekao je Logar.

On je dodao da je pozitivno iznenađen postignutim nivoom administrativnih kapaciteta u Crnoj Gori, kao i usvojenim načinom rada u oblasti zaštite potrošačkih prava.

Glavna tržišna inspektorka, Nada Đurđić, rekla je da se Uprava za inspekcijske poslove (UIP) zalaže za podizanje nivoa informisanosti potrošača i nivoa javne svijesti o značaju zaštite potrošača.

“Bez aktivnog potrošača i aktivnog trgovca nije moguće izjednačiti, u ostvarivanju prava, crnogorskog sa potrošačem EU. Zbog toga su važne ankete koje će nam pokazati gdje se nalazimo u ovoj oblasti. Iako je Crna Gora uradila dosta za potrošače, može se zaključiti da ova anketa pokazuje da je pred nama još dosta posla”, ocijenila je Đurđić.

Predstavnici Ministarstva su najavili da će do kraja godine biti završena aplikacija za mobilne telefone, kako bi građani mogli lakše da reaguju i da sa lica mjesta podnesu prigovore u momentu kada su njihova prava ugrožena.

Taj prigovor će odmah biti upućen UIP-u.

Rabrenović je kazao da vrlo često od potrošača dobijaju odgovor da im je komplikovana procedura i da ne znaju kome da se obrate kada smatraju da su im prava ugrožena.

“Kako bi to olakšali i skratili taj put Ministarstvo je počelo aktivnosti u izradi aplikacije za dvije vrste mobilnih telefona. Aplikacija će, osim mogućnosti podnošenja prigovora, imati i druge značajne i bitne informacije za potrošače koji će imati mogućnost da se, na primjer, povežu sa sistemom koji prati nebezbjedne proizvode i da vide njihov spisak u Crnoj Gori”, dodao je Rabrenović.

On je najavio i da je u planu izrada sajta zastitapotrosaca.me.