Lijenost ili strah od novih paketa za struju

Žabljačani bi uštedjeli jedan račun godišnje da su na plavom modelu
6548 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković

Samo oko 15 hiljada od ukupno 330 hiljada domaćinstava u Crnoj Gori je potpisalo nove ugovore o snabdijevanju električnom energijom sa Elektroprivredom (EPCG), a svega nešto više od 2,5 hiljade domaćinstva (ili 0,75 odsto) odlučilo se za neki od tri nova ponuđena tarifna paketa.

Nije jasno da li se radi o nezainteresovanosti građana da potpišu ugovore o snabdijevanju u novoj tarifi ili o nedovoljnoj informisanosti, ili o nepovjerenju vezano za modele koji im se nude više od pet mjeseci.

Cijena kilovat-sata struje je oko deset centi sa porezom na dodatu vrijednost.

Iz EPCG “Vijestima” je potvrđeno da je od dana uvođenja tarifnih paketa 1. juna ove godine i zaključno sa 31. oktobrom potpisano oko 15.000 ugovora o snabdijevanju.

Najviše domaćinstava, njih oko 12.500, potpisalo je ugovor za osnovni model plaćanja koji je važio do sada. Tu je već oko 315 hiljada domaćinstava. Za plavi paket odlučilo se 2.416, za crveni paket oko 100 domaćinstava, dok se za potpisivanje ugovora za zeleni tarifni paket odlučilo svega par potrošača.

Dosadašnji model potrošnje zadržali su dominantno i novi kupci stanova u Crnoj Gori, o čemu svjedoči najveći broj novih potpisanih ugovora o snabdijevanu.

Primjer Žabljaka najbolje pokazuje da ima dosta neupućenih u ono što EPCG zapravo nudi potrošačima.

Žabljačani imaju, na primjer, prosječni mjesečni račun oko 27 eura i prihvatanjem novog plavog modela bi godišnje mogli da uštede jedan mjesečni račun.

“EPCG je uvela tarifne modele kako bi domaćinstvima omogućila da shodno navikama u potrošnji odaberu model koji im najviše odgovara. Tako plavi paket nudi najbolje uslove za domaćinstva koja troše do 300 Kwh (mjesečni račun do 30 eura), crveni paket nudi najbolje uslove ukoliko domaćinstva troše električnu energiju dominantno u periodu skuplje tarife, zeleni paket namijenjen je domaćinstvima koja žele da svu električnu energiju koju troše dobijaju iz zelenih izvora energije”, saopštili su iz EPCG.

Ukoliko se domaćinstva ne odluče za neki od novih paketa, ostaju na osnovnom paketu. EPCG je tarifne modele ponudila tržištu, a na domaćinstvima je da odluče da li će ga aktivirati.

“Na web portalu www.epcg.com je postavljen informator i kalkulator na osnovu kojeg domaćinstva mogu preračunati i izračunati koji model najviše odgovara njihovom načinu potrošnje električne energije. Takođe, domaćinstva su uz račune dobila i informativni flajer o tarifnim modelima. Odabir i promjena paketa nisu obavezni, a očigledno je da domaćinstvima odgovara osnovni paket”, dodali su iz EPCG. Iz državne kompanije napominju da su tarifni modeli za potrošnju električne energije novina na crnogorskom tržištu, ali i vjeruju da će se domaćinstva ubuduće više odlučivati za njihovu promjenu kada oni koji su to već uradili osjete koristi od promjene.

PREDNOSTI MODELA

Plavi model tarifiranja električne energije najpovoljniji za građane koji se griju na drva i čija je mjesečna potrošnja oko 300 kWh (kilovata po času). Kupcu koji odabere taj model snabdijevanja, prvih 150 kWh u višoj i 150 kWh u nižoj tarifi, računa se cijena koja je dva odsto jeftinija od prethodne cijene.

Dosadašnji osnovni model potrošnje električne energije je za one koji potroše mjesečno oko 700 kWh.

Crveni model potrošnje preporučuje se, uglavnom, za samce ili manje porodice koje mnogo ne troše struje i koriste električne uređaje tokom dana. Ovaj model podrazumijeva istu tarifu tokom cijelog dana bez obzira na visinu potrošnje električne energije.

Zeleni model podrazumijeva cijenu iz osnovnog modela dodatno uvećanu za 0,2 centi po kWh uz garanciju isporuke cjelokupne struje iz obnovljivih izvora (zelene energije). U razvijenim zemljama taj paket koriste društveno odgovorni pojedinci. U crnogorskim uslovima, on je na lošem glasu zbog uskog kruga privilegovanih gazda bliskih režimu, koji su dobili koncesije za izgradnju mHE, zelenu energiju građani plaćaju preko računa. Zelenu energiju proizvodi i EPCG.

Bonus video: