PODACI MONSTATA

Niža cijena stana u novogradnji

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu ove godine bila je sedam odsto manja u odnosu na prethodni tromjesečni period
1760 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu iznosila je 1,12 hiljada eura i manja je 2,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu ove godine bila je sedam odsto manja u odnosu na prethodni tromjesečni period.

Statističari su naveli da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u trećem kvartalu iznosila 1,08 hiljada eura.

“Prosječna cijena kvadrata stana je u primorskom regionu iznosila 1,37 hiljada eura, u središnjem 660 eura, a sjevernom 676 eura”, navodi se u saopštenju.

Razlike tokom godina u prosječnim cijenama kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće tih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su statističari.

Prosječna tržišna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u trećem kvartalu iznosila je skoro 1,23 hiljade eura, dok u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 663 eura.