Malih i srednjih preduzeća ima sve više

Iz Ministarstva ekonomije kažu da su u novoj strategiji definisali mjere za unapređenje konkurentnosti MSP-a
65 pregleda 1 komentar(a)
Dragica Sekulić, Foto: Saša Matić/Vlada
Dragica Sekulić, Foto: Saša Matić/Vlada
Ažurirano: 16.08.2018. 17:50h

Sektor malih i srednjih preduzeća (MSP) pokazuje tendenciju rasta, a njihov broj je prema podacima Poreske uprave, u 2017. godini u odnosu na 2011, povećan 44 odsto na 26.755, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Od toga, kako su naveli, više od trećine je locirano u Podgorici (35,9 odsto), zatim u Budvi (11,2 odsto) i Baru (9,9 odsto). Od ukupnog broja preduzeća, mikro preduzeća čine 90,5 odsto (24.212), mala preduzeća 8,15 odsto (2.180), srednja 1,36 odsto (363) i velika 0,25 odsto (68). Većina preduzeća je u sektoru trgovine (30,9 odsto), usluge pružanja smještaja i hrane (12,4 odsto), građevinarstvo (10,7 odsto), prerađivačka industrija (8,4 odsto), saobraćaj (5,1 odsto).

Iz Ministarstva navode da su za unapređenje konkurentnosti MSP u srednjoročnom periodu definisane mjere u okviru Strategija razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća 2018-2022. Strategija je usvojena na sjednici Vlade 26. jula i sadrži pet strateških ciljeva - unapređenje poslovnog ambijenta, pristupa izvorima finansiranja, preduzetničke kompetencije, znanje i vještine – usklađenost sa potrebama tržišta rada, jačanje konkurentnosti i inovativnosti i promocija preduzetništva mladih, žena i socijalnog preduzetništva.

“Strateški ciljevi koji se odnose na poslovni ambijent, pristup finansijama i olakšavanje sticanja potrebnih znanja i vještina su vezani za sveukupno okruženje koje treba da olakša razvoj preduzetništva u cjelini, dok se četvri cilj vezuje za unapređenje kapaciteta na nivou preduzeća koje treba da rezultira povećanjem konkurentnosti MMSP. Na tim osnovama je uspostavljen model koji treba da promoviše preduzetništvo meĐu potencijalnim preduzetnicima i specifičnim ciljnim grupama”, rekli su “Vijestima” iz Ministarstva na čijem je čelu ministarka Dragica Sekulić.

Kada su, kako dodaju, u pitanju mjere kojima bi se povećao broj MSP na sjeveru, a time i podstakao razvoj ovog regiona, kroz programe podrške koje sprovodi Ministarstvo ekonomije i kroz programima predviđeni sistem bodovanja, data je prednost preduzećima sa sjevera, upravo u cilju većeg podsticanja preduzetništva u tom dijelu Crne Gore.

Na pitanje da li je razlog što crnogorskih preduzeća nema u evropskim takmičenjima za inovativne projekte neinformisanost ili nedostatak inovativnih projekata, iz Ministarstva su odgovorili Crna Gora ima veliki potencijal koji treba njegovati i razvijati.

“Na ovogodišnjem Svjetskom samitu nagrada u Beču, crnogorska inovacija Beeand.me je proglašena za najbolju inovaciju u kategoriji Biznis i trgovina. Nagrada svjetskog samita je međunarodno priznanje koje se svake godine dodjeljuje lokalnim digitalnim inovacijama koje su svojim nastankom i djelovanjem uspjele da stvore vrijednost koja je imala uticajna razvoj i prosperitet društva. Crnogorski predstavnici bili su među 40 najboljih inovatora u svijetu, što predstavlja izuzetni uspjeh”, kazali su iz Ministarstva.

Dodaju da taj resor sprovodi brojne programe podrške za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, od kojih se jedan program tiče uvođenja inovativnosti u poslovanje.

“Osim Ministarstva ekonomije, i drugi Vladini resori na različite načine pružaju podršku i pomoć u rastu i razvoju inovativnih ideja”, navode iz Ministarstva.

Preporučujemo za Vas