MINISTARSTVO POKRENULO POSTUPAK ODUZIMANJA ZALOGE

Država traži dio opreme “Vektre Jakić”

Ministarstvo poljoprivrede potražuje tri miliona eura. Iz kabineta ministra nijesu odgovorili da li je riječ o kreditu iz Abu Dabi fonda
2854 pregleda 3 komentar(a)
Sporan kredit iz arapskog fonda?: Sa potpisivanja ugovora, Foto: Gov.me
Sporan kredit iz arapskog fonda?: Sa potpisivanja ugovora, Foto: Gov.me

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je pred Privrednim sudom postupak oduzimanja zaloge, odnosno dijela opreme od pljevaljske kompanije “Vektra Jakić”, jer im nije vratila kredit. Vlasnik ove kompanije za preradu drveta je Vektra Montrenegro, podgoričkog biznismena Dragana Brkovića.

Navedeno je da kredit nije vraćen Ministarstvu uprkos opomenama. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, riječ je o nevraćenom kreditu od tri miliona eura, ali zvaničnu potvrdu nije bilo moguće dobiti iz Privrednog suda.

Ni iz kabineta ministra poljoprivrede Milutina Simovića nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” koliko je potraživanje od “Vektra Jakić” i zbog čega su pokrenuli postupak preuzimanja zaloge nad opremom ove kompanije. Nije odgovoreno ni kolike su dospjele obaveze “Vektra Jakić”, koliko je iznosio ukupan kredit i da li se radi o spornom zaduženju iz Abu Dabi fonda za koji je garantovala država.

“Vektra Jakić” je bila u stečaju kada je država počela da pregovara sa Abu Dabi fondom o kreditu, i dugovala je državi za poreze i doprinose 2,5 milliona eura. Kompanije je iz ovog programa, koji je tada vodio ministar Petar Ivanović, u decembru 2015. dobila kredit od tri miliona dolara za pokretanje fabrike peleta.

Postupak preuzimanja zaloge pred Privrednim sudom je specifičan postupak i u slučaju da sud postupi po zahtjevu države, odnosno, Ministarstva poljoprivrede, biće neophodno i sravnjenje dužničko - povjerilačkih odnosa među strankama.

Poreska uprava je, potvrđeno je “Vijestima“, uspjela da naplati 227.471 euro od “Vektre Aviotion”, druge kompanije Dragana Brkovića koja je u stečaju od jula 2014. godine na zahtjev CKB-a, odnosno OTP Faktoringa.

Poreska uprava je svoje potraživanje prijavila u zakonskom roku i uspjela je u periodu od marta do novembra 2019. godine da ga naplati u cijelosti.

Preporučujemo za Vas