Marković sa sindikatima: Socijalni partneri imaju kvalitetan dijalog u korist zaposlenih

Marković je istakao da je Vlada u trogodišnjem periodu finansijske konsolidacije obezbijedila visok ekonomski rast, povećanje broja zaposlenih za oko 30.000, smanjenje nezaposlenosti, redovnost isplata svih davanja, povećanje minimalne zarade nakon dužeg perioda, kao i redovno usklađivanje penzija
1801 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić

Vlada i socijalni partneri imaju kvalitetan socijalni dijalog koji je konstantno unapređivan uvažavajući potrebe radnika i poslodavaca, i time obezbjeđujući bolji status zaposlenih kao i konkurentniji poslovni ambijent, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i delegacija Unije slobodnih sindikata, predvođene generalnim sekretarom Srđom Kekovićem, i Saveza sindikata Crne Gore, predvođene generalnim sekretarom Duškom Zarubicom.

"U vama imamo ozbiljnog i odgovornog partnera sa kojim smo veoma dugo radili na ovom zahtjevnom sistemskom zakonu, što nam je obezbijedilo da naša zajednička opredjeljenja budu kvalitetnija“, kazao je premijer Marković na sastanku održanom juče popodne gdje je tokom višečasovnog dijaloga razgovarano o novom Zakonu o radu.

Iz Vlade je saopšteno da su sastanku prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Marković je istakao da je Vlada u trogodišnjem periodu finansijske konsolidacije obezbijedila visok ekonomski rast, povećanje broja zaposlenih za oko 30.000, smanjenje nezaposlenosti, redovnost isplata svih davanja, povećanje minimalne zarade nakon dužeg perioda, kao i redovno usklađivanje penzija.

"Predsjednik Vlade je dodao i da su stvoreni uslovi za povećanje zarada u prosvjeti i zdravstvu. U tom kontekstu je naglasio princip kreiranja održivih rješenja koja će biti dugoročno primjeniva i koja obezbjeđuju finansijsku stabilnost sistema. On je dodao da smo zajedno odolijevali povlačenju, na prvi pogled politički dopadljivih ali dugoročno neodrživih rješenja", saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici sindikata su istakli da su konstruktivni partneri koji žele da daju doprinos napretku i progresu, ali da su posvećeni ostvarivanju većih prava radnika te daljoj humanizaciji rada.

"U tom kontekstu, dobili su puno razumijevanje predsjednika Vlade, iskazujući opravdanost njihovih očekivanja i ističući da kvalitetan ekonomsko socijalni ambijent podrazumijeva odgovornog poslodavca, uvaženog i nagrađenog dobrog radnika, što je najbolja garancija konkurentnosti poslovnog ambijenta. Na sastanku je usaglašen pristup vezano za novi Zakon o radu, koji će ubrzo biti usvojen na Vladi i poslat Skupštini Crne Gore na razmatranje. Partneri su se dogovorili da se kroz Socijalni savjet nastavi dijalog o Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju", zaključeno je.

Bonus video: