Njemcima plaćaju 600 hiljada eura odštete

Spisak kapitalnih investicija Oštine Tivat za 2020. otkriva i spor sa firmom angažovanom na izgradnji druge faze vodovodno-kanalizacione infrastrukture
4251 pregleda 0 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković
Upravna zgrada Opštine Tivat, Foto: Siniša Luković, Siniša Luković

Opština Tivat za kapitalne investicije u 2020. opredijelila je iznos od 12,92 miliona eura, što je 54,85 odsto ukupnog budžeta lokalne uprave za narednu godinu, planiranog na iznos od 23.556.400 eura.

To se navodi u nacrtu budžeta Opštine za 2020. o kojem je u Tivtu u toku javna rasprava. Najviše novca iz kapitalnog budžeta - četiri miliona eura, dogodine će se utrošiti na gradnju bulevara kroz Tivat od čega će pola miliona eura koštati izgradnja kružnih tokova na trasi postojeće Jadranske magistrale, a 3,5 miliona izgradnja dodatne dvije trake na dionicama koje povezuju nova tri kružna toka. Izgradnja nove MR 2 pristupne saobraćajnice turističkom kompleksu Luštica Bay u Krtolima koštaće 1,3 miliona eura, a druga faza izgradnje lungo mare šetališta na Belanima 400 hiljada eura.

Iako su tivatski opštinari u proteklom periodu obećavali nastavak izgradnje lungo mare šetališta u Krašićima kako bi se riješio tamo veoma izražen problem sa uzurpacijom obale i nelegalnom praktičnom privatizacijom plaža u tom dijelu opštine, tog projekta nema u kapitalnom budžetu za 2020. Planirano je da se dogodine iz kapitalnog budžeta utroši samo 200.000 eura koliko Opština treba da uplati kompaniji „Artek“ koja je u Krašićima nedavno završila prvu fazu novog obalnog šetališta u dušini od tek oko 400 metara. Inače, iz kapitalnog budžeta za 2020. platiće se ukupno 1.690.000 eura izdataka za infrastrukturu po projektima koji su ugovoreni u ovoj godini, ali neće biti realizovani do kraja decembra 2019.

Belane, Tivat
Očekuje se uređenje plaže i šetališta: Belane(Foto: Siniša Luković)

Za eksproprijaciju privatne imovine, dogodine će iz kapitalnog budžeta biti izdvojeno tri miliona eura, dok je za početak rekonstrukcije dotrajalog objekta Sportskog centra „Župa“ planirano milion eura. Administracija gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) za narednu godinu tokom koje će se u Tivtu održati redovni lokalni izbori, planira da utroši pola miliona eura na poziciji koja je u kapitalnom budžetu imenovana kao „Naselje 7. jul - I faza“, a podrazumijeva gradnju stanova na opštinskom zemljištu i opštinskim novcem za romsko-egipćansko-aškalijsku populaciju koja sada živi u tom improvizovanom naselju baraka u mjestu Župa, kod Autobuske stanice u Tivtu. To se čini u situaciji kada niko od nadležnih nema precizne podatke koliko uopšte ljudi živi u improvizovanim barakama „7. jula“, odakle su oni i kada ovdje došli, te ko od njih uopšte ima crnogorske papire i legalan boravak u državi.

Opština će tokom naredne godine za projekte unapređenja lokalne vodovodne i kanalizacione infrastrukture sa njemačkom KfW bankom, uložiti 411 hiljada eura. Nacrt kapitalnog budšeta otkriva i činjenicu da je tivatska lokalna uprava kao investitor koji nije bio zadovoljan kvalitetom i dinamikom radova na izgradnji druge faze vodovodno-kanalizacione infrastrukture u Tivtu koju je prije nekoiko godina realizovala njemačka kompanija „Ludwig Pfeiffer“, izgubila spor sa tom firmom na arbitraži i dogodine će „Ludwig Pfeifferu“ sa kamatama, morati isplatiti odštetu od 600.000 eura.

Bonus video: