Port of Adria: Dopremljeni prvi djelovi za vjetroelektranu na Možuri

76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2018. 14:23h

Iz kompanije Port of Adria danas u saopštili da su dopremljeni prvi djelovi za vjetroelektranu na Možuri.

U saopštenju se dodaje da je u cilju realizacije izgradnje vjetroelektrane na Možuri, ove nedjelje u Port of Adria uplovio brod m/v ‘’Tian XI’’ koji je iz Kine dopremio 4.965 tona tereta, odnosno 243 koleta koje čine komponente vjetrenjača i pripadajuća oprema.

Kazali su i da je u pitanju projekat od strateškog značaja za privredu Crne Gore čija je vrijednost 87 miliona eura.

Iz Port of Adria su rekli i da je ovo prvi od ukupno dva broda koji će dopremiti ukupno 8.821 tonu odnosno 425 koleta, a da se uplovljavanje drugog broda očekuje u aprilu.

"Naš tim je izvršio neophodne pripremne aktivnosti uređenja otvorenog skladišnog prostora površine 40.000 m2 i operativnog prostora na terminalu. Rad na ovakvim projektima je specifičan jer uspjeh zavisi od saradnje sa svim učesnicima u procesu. Kod nestandardnih, gabaritnih tereta, potrebna je dodatna pažnja kako bi se obezbijedio teret, ali i sigurnost zaposlenih. Specijalizovani projekti nužno zahtijevaju dobru saradnju i dobru komunikaciju svih aktera uključenih u kompletni logistički proces dopreme, pretovara, skladištenja i otpreme projektnog tereta", saopštio je Sedat Kara, izvršni direktor Port of Adria.

Iz te kompanije su naveli da su u posljednje tri godine uspješno realizovali pretovar raznovrsnih specijalnih tereta za projekte od velikog značaja za Crnu Goru kao što su: vjetrenjače za projekat na Krnovu, transformatori (pojedinačne težine 200 tona) za EPCG, podmorski energetski kabal između Crne Gore i Italije, kao i opremu za izgradnju auto puta Bar-Boljari.

"U narednom periodu očekuje se još jedan brod sa elementima za projekat vjetroelektrane na Možuri, kao i nastavak dopreme opreme za projekte koji su u toku poput izgradnje autoputa Bar-Boljari i trafostanice na lokaciji Lastva Grbaljska", zaključuje se u saopštenju kompanije Port of Adria.

Galerija

Bonus video: