PREMIJER NA KONFERENCIJI O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Marković: Potpuno smo se okrenuli obnovljivim izvorima energije

"Zaštita životne sredine nije samo naša međunarodna obaveza, već interes ove generacije i generacija koje dolaze", kazao je predsjednik Vlade
3020 pregleda 12 komentar(a)
Marković, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Twitter/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.12.2019. 16:41h

Crna Gora ostaje snažno posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, te ulaganju u čiste izvore energije, kazao je premijer Duško Marković u Madridu, na sastanku lidera održanog u sklopu XXV Konferencije (COP25) Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promjeni klime (UNFCCC).

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao da Crna Gora, koja je Ustavom određena kao ekološka država, dijeli posvećenost međunarodne zajednice traženju najboljih odgovora na klimatske promjene.

„Vlada je, nakon širokih konsultacija, nedavno utvrdila Predlog zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena. Učinili smo to jer iskreno vjerujemo da borba za zaštitu životne sredine nije samo naša međunarodna obaveza, već interes ove i generacija koje dolaze“, poručio je predsjednik Vlade.

On je u rekao da je Crna Gora je dugoročno planirala razvoj na principima niskih nivoa emisija gasova s efektom staklene bašte, kao i razvoj ekonomije otporne na klimatske promjene.

„Naš udio u globalnim emisijama je izuzetno mali - svega 0,009 odsto. Dodatno smo definisali izuzetno ambiciozan cilj njihove redukcije od najmanje 30 odsto u periodu do 2030. godine, (u odnosu na nivo iz 1990), želeći da pošaljemo odlučnu i jasnu poruku – učinićemo sve što je u našoj moći. Crnogorska ekonomija već nekoliko godina bilježi dinamičan rast, sa projektovanim ulaganjem od preko 1,7 milijardi eura u zaštitu životne sredine. Prvenstveno kroz kapitalne razvojne projekte u oblasti energetike, saobraćaja, turizma, industrije i poljoprivrede“, poručio je Marković.

Premijer je, kako je saopšteno iz Vlade, rekao novinarima iz Crne Gore po završetku konferencije da je Crna Gora kao mala država pokazala ne samo želju, nego je potvrdila i svoju spremnost i konkretne politike na planu zaštite životne sredine i suočavanja sa klimatskim promjenama.

„Dakle, nema dileme da ćemo mi do 2030. godine ispuniti naše obaveze o smanjenju negativnih emisija”, rekao je Marković, dodavši da je činjenica da je Crna Gora jedina država u Evropi koja je donijela Zakon o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promena i da je to, kako je rekao, dobar primjer odgovornog odnosa naše zemlje.

Marković je istakao da je Crna Gora obustavila gradnju proizvodnih kapaciteta na bazi uglja i potpuno se okrenula obnovljivim izvorima energije. 

"Pripremamo se za postepenu dekarbonizaciju saobraćaja i prelazak na savremene modele koji podrazumijevaju niske nivoe emisije. Crna Gora ostaje snažno posvećena poboljšanju zaštite životne sredine, kvalitetu ekosistema, zaštiti biljnih i životinjskih vrsta, racionalnom i adekvatnom korišćenju prirodnih resursa, te ulaganju u čiste izvore energije. Jedini prihvatljivi put za nas je onaj baziran na održivom razvoju,sa odgovornim i pažljivim uticajem na životnu sredinu i promjene klime", poručio je Marković.

Preporučujemo za Vas