nakon rekonstrukcije i modernizacije

Hidroelektrana "Slap Zete" ponovo u pogonu

U završnoj fazi su radovi u mHE “Glava Zete” za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja godine, saopšteno je iz EPCG
1071 pregleda 0 komentar(a)
Hidroelektrana "Slap Zete", Foto: EPCG
Hidroelektrana "Slap Zete", Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i norveška kompanija NTE, nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, danas su ponovo pustili u pogon malu hidroelektranu “Slap Zete”, saopšteno je iz EPCG.

Dodaju da su u završnoj fazi i radovi u mHE “Glava Zete” za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja godine.

"Projekat, vrijedan blizu sedam miliona eura, predvidio je potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017. godine.   Rekonstrukcija i modernizacija dvije male hidroelektrane još jedna je potvrda kvalitetne i obostrano korisne saradnje crnogorske nacionalne elektroenergetske  kompanije i norveške kompanije NTE, a obuhvatila je izradu, isporuku, testiranje i montažu elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije, odnosno glavnog-izvođačkog i projekta izvedenog stanja", saopšteno je iz EPCG.

MHE „Slap Zete“ izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 MW. Tri godine kasnije u pogon je puštena i „Glava Zete“ sa snagom od 4,5 MW, koja je jedina pod zemljom. "Oba objekta, od 2010. godine, posluju u sastavu zajedničke firme EPCG I norveške NTE čiji je većinski vlasnik naša kompanija", zaključuje se u saopštenju.