PO PRESUDI USTAVNOG SUDA

Dakićevcima u januaru po 2.000 eura

Ustavni sud je krajem marta, a potom i početkom juna donio tri presude kojom obavezuje Vladu da bivšim radnicima “Radoja Dakića” u stečaju isplati po 2.000 eura jednokratno, a Privredni sud da novcem koji dobije u postupku stečaja “obezbijedi im najveći mogući stepen namirenja novca” koji su dobili na osnovu presude Osnovnog suda
4320 pregleda 5 komentar(a)
Država im duguje oko 60 miliona eura: Dakićevci, Foto: Savo Prelević
Država im duguje oko 60 miliona eura: Dakićevci, Foto: Savo Prelević

Dio bivših radnika “Radoja Dakića”, njih 451, kojima Vlada po presudi Ustavnog suda treba da isplati 2.000 eura, odnosno ukupno 902.000 eura za nematerijalne troškove, isplatu tog novca mogu očekivati od sredine januara naredne, a ne do kraja ove godine. To je juče “Vijestima” kazao predstavnik bivših radnika Milan Vukčević.

Ustavni sud je krajem marta, a potom i početkom juna donio tri presude kojom obavezuje Vladu da bivšim radnicima “Radoja Dakića” u stečaju isplati po 2.000 eura jednokratno, a Privredni sud da novcem koji dobije u postupku stečaja “obezbijedi im najveći mogući stepen namirenja novca” koji su dobili na osnovu presude Osnovnog suda.

Vukčević je objasnio da isplate novca neće biti do kraja ove godine, jer su odluke Ustavnog suda objavljene u Službenom listu sa zakašnjenjem, odnosno, krajem jula. “Ima bivših radnika koji su u žalbama Ustavnom sudu dva puta bili upisani. Dostavili smo ovih dana precizne podatke i matične brojeve za ukupno 1746 ljudi”, dodao je Vukčević.

Očekuje se da Ustavni sud na isti način presudi za nematerijalnu štetu i za preostalih oko 1350 bivših radnika, što će državu koštati još 2,7 miliona eura.

Dakićevci su Ustavnom sudu od 28. februara 2017. do danas podnijeli ukupno 29 ustavnih žalbi kojima traže isplatu odavno zarađenih zarada, plus po 2.000 eura na ime nematerijalne štete.

Vlada je izgubila jedan spor u Strazburu sa pet bivših radnika “Dakića” zašto je morala platiti 220 hiljada eura. Ukupna potraživanja radnika sa kamatama iznose oko 60 miliona eura.

Glavni grad do kraja godine treba od stečajne uprave “Radoja Dakića” neposrednom pogodbom da kupi 1267 kvadrata zemljišta za 151.926 eura.Prosječna cijena po kvadratu koju nudi Glavni grad iznosi 119,91 euro.

Preporučujemo za Vas