Nakon 155 miliona, Vlada očekuje ali ne garantuje da će MA biti uspješan

Na više pitanja o odgovornosti za dosadašnje neupsjehe kompanije i ogromnu štetu po državni budžet, Nurković je naveo da je "ovo ministarstvo i ovaj menadžment kompanije" te dubioze naslijedio od svojih prethodnika
6760 pregleda 29 komentar(a)
Nurković, Foto: Savo Prelević
Nurković, Foto: Savo Prelević

Kada se sa 155 miliona eura iz budžeta Montenegro erlajns oslobodi svih dugova i kupi četiri polovna aviona, poslovaće pozitivno i moći će iz svojih sredstava da ulaže i održavanje i razvoj flote, saopštili su danas ministar saobraćaja Osman Nurković i direktor MA Živko Banjević.

Na pitanje da li se može garantovati da će se to zaista desiti, jer je potpuno isto obećavano i nakon prethodnog plana sanacije ove kompanije, oni nisu mogli dati garancije navodeći da se uspjeh očekuje na osnovu urađenih analiza.

Nurković je kazao da je MA u protekle tri godine poboljšao uslove poslovanje i broj prevezenih putnika i da su analize pokazale da je bolje oporaviti kompaniju nego dozvoliti njen bankrot. Navodeći da ona doprinosi turizmu u vrijednosti od 150 miliona eura godišnje.

Na pitanje ko je radio analizu o njenom uticaju na turizam, Banjević je kazao da je to E3 konsalting iz Podgorice koja je izabrana na tenderu i koja je radila slična istraživanja za Ministarstvo turizma.

Živko Banjević
Živko Banjević(Foto: Savo Prelević)

Banjević je naveo da očekuje da će kompanije pozitivno poslovati već u narednoj godini kao i da će imati rast putnika od tri odsto godišnje, odnosno da će 2023 imati 700 do 750 hiljada putnika.

On očekuje da će kompanije naredne godine plaćati sve poreze i doprinose, naknade novom zakupcu aerodroma i ostale troškove, što do sada nije radila.

Kazao je da će postepeno biti nabavljani avioni i to marke "embrajer".

Nurković je ponovio tvrdnje Vlade da bi šteta bila veća da je kompanije puštena u bankrot. On je priznao da od Evropske komisije nije dobijeno mišljenje da li je ovaj zakon o spašavanju MA u skladu sa EU pravilima od državnoj posjeti.

"Kada je predstavnik EU Tomas Haglajtner boravio u Podgorici obavijestio sam ga o ovom zakonu i saopštio mu da ovo nije pomoć MA već ulaganje u državu", kazao je Nurković.

Na pitanje da li se može garantovati uspjeh sadašnjeg plana spašavanja MA jer je prethodni, za kojeg je tada obećavano da će biti posljednji, bio neuspješan jer je sadašnji gubitak kompanije 90 miliona eura, Nurković je kazao da niko ne može garantovati jer su uvijek mogući drastični događaji ali da sveobuhvatne analize pokazuju da će kompanije imati uspješno poslovanje.

"Kada se nabave novi avioni kompanije neće imati godišnji trošak od četiri miliona eura za zakup postojećih. Biće niži troškovi održavanja. Neće biti troškova na kamate za postojeće dugove", naveo je Nurković.

Povodom komentara da je bilo bolje taj novac uložiti u zdravstvo ili prosvjetu, ministar je naveo da bi to bilo moguće i da bi korist bila kratkoročna, jer bi opet trebalo sanirati dugove MA i platiti moguće tužbe.

Banjević i Nurković na današnjoj pres konferenciji
Banjević i Nurković na današnjoj pres konferenciji(Foto: Savo Prelević)

"Od ovih 155 miliona dio će opet završiti u budžetu. Sa 25 miliona se plaćaju obaveze za poreze i doprinose. Ako se to ne bi uradilo 400 radnika ne bi imalo staž. Ti radnici bi u slučaju banktota otišli u inostranstvo ili završili na Birou. Aerodromima se uplaćuje 32 miliona i time zatvara ta dubioza. Taj novac neće ići novom zakupcu već ostaje u državnoj kompaniji, a kada završi bilans taj novac će kao prihod biti vraćen u budžet. Ako ne platimo dugove bankama, oni će ih od države naplatiti preko garancija. Ako ne platimo dugove za avione oni će biti zaplijenjeni i milioni koje smo do sada uplatili bili bi izgubljeni", naveo je Nurković.

Na više pitanja o odgovornosti za dosadašnje neupsjehe kompanije i ogromnu štetu po državni budžet, Nurković je naveo da je "ovo ministarstvo i ovaj menadžment kompanije" te dubioze naslijedio od svojih prethodnika.

"Bolje je jednom riješiti sve probleme, nego svake godine pomagati a da problemi ostaju", kazao je ministar.

Vlada za ovaj uloženi novac dobija akcije MA po vrijednosti od 8,85 eura, na pitanje kako je određena ta cifra, s obzirom da je prema izvještaju revizora vrijednost kompanmije negativna za minus 51 milion eura i da su akcije bezvrijedne, odgovoreno je da je to stara nominalna vrijednost akcije a da nova procjena nije rađena.

Bonus video: