Dobit Budvanske rivijere dva miliona eura

Predsjednik Odbora direktora Saša Radović kaže da su ostvarili više od 21 milion eura prihoda sa 471,6 hiljada noćenja
333 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Mogren, Foto: Vuk Lajović
Hotel Mogren, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.03.2018. 14:58h

Hotelska grupa „Budvanska rivijera“ u prošloj godini je ostvarila dobit od 2,03 miliona eura, što je duplo više nego godinu prije, čime je premašen zacrtan plan.

To se navodi u rezultatima poslovanja i finansijskim iskazima koje je juče razmatrao odbor direktora Budvanske rivijere i koje zajedno sa revizorskim izvještajem koji je radila KPMG treba da usvoji skupština akcionara.

Predsjednik odbora direktora Saša Radović za “Vijesti” je kazao da je KPMG potvrdio ispravnost finansijskog poslovanja u prethodnoj godini, kao i da su revizori iskazali rezervu po pitanju metodologije kojom je urađena prethodna procjena kapitala preduzeća iz 2013. godine koju je radio podgorički Ekonomski fakultet.

“U pravcu pune zaštite interesa svih akcionara odbor direktora je preduzeo izradu nove procjene koja se privodi kraju i koja je povjerena jednoj od četiri vodeće svjetske finansijsko-konsultantske kuće PricewaterhouseCooper“, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima tokom minule godine Budvanska rivijera je ostvarila promet viši od 21 milion eura, što predstavlja apsolutni rekord i prvi put u istoriji je premašena dugo projektovana cifra od 20 miliona.

„Dokaz smo da većinski državna kompanija u oštroj tržišnoj utakmici može da bude više nego konkurentna i da poslovanje ne zavisi od vlasničke strukture, već uspjeh leži u sposobnim ljudima, profesionalcima u svom poslu, motivisanim da ga kvalitetno rade“, poručio je Radović.

Hotelska grupa je prošle godine ostvarila 471,6 hiljada noćenja (devet odsto više nego 2016. godine, a najveće povećanje bilježi renovirani hotel Aleksandar i hotel Palas. Radović je kazao da su prvi put u istoriji poslovanja najbrojniji gosti iz EU (38 odsto), slijede Rusija i bivše sovjetske republike sa 33 odsto, te Srbija sa regionom 17 odsto.

“Iako su gosti iz Rusije po brojnosti pali na drugo mjesto i u 2017. u našoj kompaniji je zabilježen rast sa tog tržišta za tri odsto“, kazao je Radović.

Navodi da je ovo ujedno bila i najduža sezona u poslovanju, gdje je većina kapaciteta bila u funkciji 200 dana, od toga 120 dana pune popunjenosti.

„Prvi put Palas nije zatvoren nakon ljetnje sezone već je nastavio neprekidno da radi. U posljednja dva mjeseca prošle godine je ostvario više od 2.600 noćenja. Sezona 2017. je bila i u znaku novog hotela Aleksandar koji je kroz investiciju vrijednu pet miliona eura podigao kategoriju na četiri zvjezdice. Danas posluje kao prvi porodični hotel lanca Blue star TUI Nordic pod menadžmentom Budvanske rivijere, što pokazuje da menadžment naše kompanije može uspješno da vodi i hotele iz standarda nekog međunarodnog brenda“, istakao je Radović.

Preduzeće, koje je uredni poreski obveznik je prošlogodišnje obaveze prema državi i opštinama od 5,6 miliona u potpunosti izmirilo, a od 2008. godine platili su 47,13 miliona po tom osnovu.

Radović je kazao da su zaključili više ugovora sa stranim partnerima, a da je akcenat na saradnji sa turoperatorom TUI, zahvaljujući kome se vratilo tržište sjeverne i zapadne Evrope u prošloj sezoni.

“Kroz ovu saradnju računamo na dalji proboj i na tržištu Francuske, Njemačke i Velike Britanije, a za očekivati je i povećanje sa tržišta Poljske. Ne odričemo se ni tradicionalnih tržišta Srbije i Rusije, kao ni domaćeg koje bilježi značajan rast. Od narednog mjeseca bićemo jedina hotelska kompanija koja ima objedinjene EU sertifikate po najnovijim standardima“, istakao je Radović.

Dodaje da je upravo započeto adaptiranje gradske kafane sa terasom, prostora recepcije i lobija u hotelu Mogren, za šta je planirano oko 1,2 miliona.

Prosječna neto zarada 511 eura

Radović je kazao da je prosječna neto zarada( uključujući i sezonske radnike) u prošloj godini bila 511 eura, što je u odnosu na prosjek u turizmu 31 odsto više, a na nivou je državnog prosjeka.

“ Prosječna neto zarada zaposlenih u kompaniji je 720 eura. Prošle godine u sezoni posredstvom Zavoda za zapošljavanje je bilo angažovano od 550 do 630 sezonskih radnika, od kojih samo 12 nisu bili državljani Crne Gore. Uz to, ustaljena je praksa angažovanja srednjoškolaca iz stručnih škola Budve, Podgorice i Nikšića“, kazao je Radović.

On je dodao da su garantovali za kredit koji je investitoru hotela Crystal Rivijera u Petrovcu dodijelio Investiciono- razvojni fond, zahvaljujući kome je omogućen nastavak radova na hotelu, koji će omogućiti da prva faza sa 70 smještajnih jedinica u kategoriji 5* bude završena za predstojeću sezonu.

Bonus video: